Лятото е към края си, но неговите дарове и богатства, които събирахме на плажа ще си останат при нас цяла зима. Супер! Поставили на ухо най-големия рапан, който намерихме това лято, сме сигурни, че никой не може да ни отнеме удоволствието да слушаме шума на морето целогодишно, както и да изработваме красиви сръчноделия с останалите миди, черупки и камъчета.


Преди да започнем да правим каквото и да е, задължително измиваме много добре всички морски богатства и подсушаваме. В противен случай рискуваме, поставяйки ги в дома си, по-късно да се разнесе неприятна миризма.

Най-разпространените миди, които на нашето Черноморие може да събирате с килограми, лесно се превръщат в красиво цвете с помощта на пистолет и горещ силикон.

По-големите екземпляри може да използвате като кутия за съхранение на бижута - най-вече перлени украшения, защото те си пасват с мидите.

Ако сте си събрали повече дребни рапанчета - налепете ги върху старата кутия за бижута. Така тя ще придобие съвсем нов, морски облик.

Малките рапанчета лесно може да превърнете в красива морска огърлица - някои от тях си имат дори две дупки, през които лесно може да нанижете тънък ластик или корда.

По-сръчните от вас могат да украсят чифт стари джапанки или чехли със събраните морски богатства - единият вриант е да ги зашиете, а по-лесният - да бъдат залепени.

Рамките за снимки освежете с миди и рапани - вижте как.

За верандата, терасата или балкона е подходящо всичко, което сте успели да съберете на плажа - правят се дупки (тук ще трябва да помогне приятел/гадже/съпруг) и се нанизва на дебел конец или прежда.

Дори може да оцветите някои от екземплярите за по-голям контраст.

Оцветени в различни цветове миди лесно може да прикрепите за мрежа с помощта на тел и да поставите на тавана на балкона, лятната кухня, вилата.

Искате балконът да ви звънти и говори на езика на морето - вижте как да си направите красив звънтящ чан.

Вази, гърнета, саксии - всички те набързо може да превърнете в морска феерия от рапани, миди и камъчета - залепвате отново с горещ силикон.

Поканете морето и във вашата баня - напълнете стъклени вази с миди и рапани, долейте вода и поставете стръкове бамбук - те са най-издръжливите и подходящи растения за баня.

Красивите и по-едри екземпляри миди стават на чудесни свещници.

Как да съберем морският бряг в чаша - заповядайте стъпка по стъпка.

За всички, които се занимават и изработват свещи - така както в тях се вграждат сушени цветя, кора от дърво, плодове и др., по същия начин може да се постъпи и с морските богатства.

Средните по размер миди могат да бъдат напълнени с восък, да им бъде поставен филтър и да бъдат превърнати в приказни свещници.

Още няколко идеи за останалите моди, рапани и камъчета:
- налепете на балкона като плочки
- големите миди използвайте за сапунерка или пепелник
- две еднакво големи миди залепете в най-тънката им част, обърнати нагоре - тях може да използвате за сол и пипер
- за децата направете фигурки и животинчета чрез залепване (например две залепени една до друга миди образуват красива пеперуда)