Наричат я златната трева, не само защото е златиста на цвят и много наподобява благородния метал, но и защото може да бъде намерена само на едно място в света...


Jalapao e природен парк, разположен в един от централните щати на Бразилия – Токантинс. Предпочитан е от туристите заради приключенията, които предлага, климата и приказната растителност. Jalapao попада в саваната – обширно пространство в субекваториалния пояс, в което се срещат редки видове дървета и храсти. Най-редкият вид, който може да видите именно там е златната трева, наричана още от местното население Capim Dourado.

Златната трева - не само поминък, но и уникално изкуство
Предавано от поколение на поколение, изкуството съществува от повече от 400 години. Практикува се от жените, които изцяло се занимават с отглеждането на растението, събирането на реколтата, изсушаването и превръщането й в изкуство. Реколтата се събира само веднъж годишно, без никаква автоматизация – всичко се прави на ръка. Най-важен остава моментът, в който това се прави – растението трябва да е цъфнало.



Нежните стебла на растенията се събират и задължително се сушат на сянка, за да запазят златния си блясък и след това. Местното население подчертава изрично, че в целия процес не се използват никакви химикали, оцветители и други допълнителни добавки, които биха могли да навредят на доброто име на региона, който се слави като изключително екологичен.



Какво се изработва от златната трева?
Различни съдове, купи, шапки, вази, часовници и други предмети за бита са се изработвали и преди, но едва от не повече от десетилетие местните жени правят красиви бижута и аксесоари, като обеци, гривни, колиета, чанти, на които се радва целият свят.


Как идва идеята за изработване на бижута
Местните преживявали предимно от животновъдство – занимание предназначено за мъжете. Това поставяло в неравностойно положение жените в региона, които остават у дома без никакви доходи.



Идеята за изработка на бижута и тяхната продажба е на правителството на Бразилия, помагайки на бедния регион да се изхранва и да има свой поминък. Това позволило на жените да си стоят у дома, да гледат децата си и да имат своята финансова независимост. Държавата не облага местните жители с данъци, върху това, което успеят да спечелят от продаденото.



Бижутата и предметите могат да бъдат намерени предимно онлайн. Един от сайтовете, който предлага артикули, изработени в Бразилия - вижте тук.