Тя е креативна и сръчна. Тя е майка на 2 деца, която използва ценните минутки на следобедния сън на малкия си син, за да развива идеите си, да се усъвършенства и да създава все по-красиви текстилни кукли и аксесоари. Тя е Ивайла Стоева и когато порасне, иска да стане... дете. Нейният шарено-детско-фантазмен свят може да разгледате в блога й - yourhandsmade.blogspot.com


Продължава да си „играе“ с кукли, защото...

 

Това е наистина труден въпрос. Занимавала съм се с много неща, но от няколко години усилията и мислите ми се насочват към изделия от шарени парчета плат. Вдъхновени са от децата ми и желанието ми да им подаря едно красиво детство. Всичко, което съм правила до този момент, се обедини в куклите: фотография, работа с дигитални програми, мода, рисуване, шиене, ръчна изработка и декориране, майчинство и отглеждане на децата.

Куклите й имат характерни лица – големи очи и чаровни момичешки устни. Всяка кукла, която изработва, е специално създадена за определено дете. Тя обединява неговото излъчване и характеристики, а лицето й се доближава максимално до неговото. Но освен физическа индивидуалност, куклите си имат и лична история. Запознайте се с Карина. Тя обожава аромата на сочни мандарини и уханието на полски цветя.


Как ти хрумват личните истории на куклите?

Винаги задавам въпроси за детето и си изграждам неговия образ... и прибавям щипка "приказнозност".


Най-странната (специфична или трудна) поръчка, която си изпълнявала?

Скоро имах една кукла, която не успя визуално да се приближи до детето, макара и съвсем точно да бях уловила неговия характер. Направих още една, която да отговаря на външния вид (светла коса, лице, цвят на очите). Разгледах още снимки на детето, помислих повечко и куклата се получи съвършена! И все още това е най-хубавата, която съм правила до сега ;)



Куклите са изработени предимно от дизайнерски, памучни платове с щампи, трико и полар. За Ивайла е важно платовете да са естествени и приятни на допир, а и се старае да няма малки елементи, които може да са опасни за децата), освен копчетата, с които прикрепя отделните части. За по-голяма безопасност използва много здрави конци за пришиване и понякога допълнително повтаря шева. Пълнежът е силиконов. Могат да се перат на ръка. Тези кукли за игра са с доказана издръжливост. Как ли? Ами, нали Ивайла си има двама малки помощници в къщи


Какво друго изработваш от текстил?
Освен куклите изработвам и текстилни аксесоари. Те са неизменна част от нашето ежедневие и са вдъхновени от моята малка принцеса и правилата за безопасност в детските градини. Също и текстилни торти, които се поръчват и стават част най-вече от детски фотографии.

За финал я моля да си представи две графи - hand made и мол; и какви плюсове и какви минуси би написала във всяка от тях. Отговарът е мек и приятен, също като куклите й:

Понякога handmade свързвам с нещо не толкова красиво и зле изработено, а мол с нещо лъскаво и в много бройки. Иска ми се да се доближат тези графи и да се получи нещо, което притежава характеристиките на двете понятия и може да се опише така:
Уникално, бутиково, специфично (съобразено с индивидуални изисквания на клиента), добре изработено, модерно, в крак с тенденциите, добре изложено и представено, светлина, чистота, естествени материали, цветя и растителност.

 

Почти сигурна съм, че вече поискахте и вашето дете да играе с една такава красота. Но не ви ли се прииска и на вас - вече порасналите деца, да си гушнете една такава мекост?