Баба Марта вече е наметнала палтото на Шанел и е с единия крак (обут с модел на Джими Чу) навън. Аха-аха и ще пристигне. За посрещане на модерната бабка, приготвяме стилни и модерни мартеници. За най-малките, разбира се. Които искаме най-много да са здрави, румени и засмени.

Бебетата проявяват интерес към всичко ново. А интересът се изразява предимно в близане, дъвчене, хвърляне на земята и отново близане и дъвчене. Палавите ръчички трудно биха търпяли вързани гривнички. Мартениците, закачени с игли на дрехите пък, са откровено опасни. Следователно бебешката мартеничка трябва да е най-вече безопасна. Някак естествено идва идеята за мартеница като лента за коса за момиченца и папийонка за момченцата.

Ето как да ги направите стъпка по стъпка.
 

Мартеница като лента за коса за момиченца



Необходимости:
усукана червено-бяла прежда
тънка ластична дантела
парче червен плат или филц
парче картон
ножица

От картона се изрязват две еднакви по големина гръгчета. В средата се изрязва широка дупка. Преждата трябва да се омотае по цялата дължина на картоненото кръгче, като се промушва през тази дупка.

След това с остра ножица се разрязва. Двата кръга се раздалечават един от друг и се връзват стегнато с друг конец. Така всички нишки се прихващат и няма опасност фигурката да се развали. Помпонът се дооформя с ръце.



От червения плат се изрязва малко кръгче и се залепва с лепило за текстил или горещ силикон за ластичната лента. От другата страна на парчето плат се залепва помпонът от прежда.

Мартеница папийонка за момченцата



Дълго парче от усуканата прежда се намотава на пръстите на ръката.



По средата се намотава друго парче, така че да се стегнат двете части на папийонката. Краищата могат да се фиксират с горещ силикон, лепило или да се вържат възли.



Готовата папийонка се фиксира за лентата по същия начин, както помпонът.