Идеята за ръчна, рециклирана хартия със семена, която да се посади и разцъфне, е сравнително нова за България. Получаваш картичка, визитка, покана от ръчна хартия, а когато събитието отмине, може да я поставите в саксия и да си отгледате растение. Цветето със сигурност е много по-приятен и траен спомен от прахосъбирачките под формата на порцеланови ангелчета и стъклени лебеди. И тъй като днес е Баба Марта (сещате ли се за по-известна баба в България от нея?:), ние решихме да направим мартенички от цъфтяща хартия.



За 20 мечета в червено и бяло ни бяха нужни:

2 листа офис хартия, формат А4
2 пакетчета семена (маргаритки и незабравки)
червена сладкарска боя
вода

И преди сме писали за рециклирането на хартия и какво може да си направите от старите сметки за парно, вестници и т.н. Накъсайте хартията на малки парчета, сложете в блендера, залейте с 1 ч. ч. гореща вода и разбийте, докато се получи хомогенна рядка каша. След това разделете сместа на две равни части. В едната сипете червена сладкарска боя и разбъркайте добре. Вече имате изходния материал.


Изберете формичка за сладки – каквато ви харесва. Сложете я върху мрежа, марля или друга водопропусклива материя. С лъжичка сипвайте малко от червената хартиена каша и малко от бялата, така че във фигурката да се оформят две разноцветни половинки.


Поръсете семенцата отгоре. Залейте ги внимателно с много рядка, водниста част от пулпата, за да ги запечатате. Оставете да изсъхнат.


За да разцъфнат вашите мартенички (визитки, покани или каквото решите да направите), е нужно за една вечер да ги накиснете във вода. За да ускорите процеса, може да завиете съда, в който са, в найлон. Така ще се създаде парников ефект, който ще форсира растежа на семената.




В училище всички сме правили това упражнение – да покълнем семенце върху памук. След накисването преместете листчето в саксийка и го покрийте с малко пръст. Дръжте го влажно и на топло. След няколко дни семенцата ще покълнат и ще пуснат стебълца.



А ето и професионалистите в тази област - http://www.bloomin.com/blog/