Без да имам някакви задълбочени интереси в областта на футбола, нито претенции да бъда следващият Петър Василев - Петела (нито дори кокошката) ето моите коментари по време на футболния мач Германия-Италия. Една женска гледна точка към случващото се на екрана… и на стадиона в Полша.

След задълбочен анализ дали обичам повече спагети, или вурстчета, реших, че спагетите печелят и в този мач ще съм за Италия. За разлика от съпруга ми, който подкрепяше Германия.

19. минута
Италианците изглеждат по-симпатични, германците като че ли са старички.

20. минута
А! Гол… Е, аз за малко се разсеях и те вкараха гол. И това този с готината прическа. Спагетите поведоха пред вурстчетата. Браво, 20-а минута. Марио Балотели…

23. минута
Знаеш ли кое ми е странно… Някой като вкара гол, започва да търчи из целия стадион, съотборниците му го гонят да го прегръщат и той дори тях бута понякога. Толкова е енергичен, че не иска да спира на едно място. Айде сега още един гол да вкарат италианците и да ходим да спим…

24. минута
Немският вратар е симпатичен, млад… другият е по-така нещо…

25. минута
Виж типичен немец! (за кадър на фен в публиката). Седи такъв твърд и студен, не показва никаква емоция. Между другото, на това първенство има много готини фенки. Доста жени имат отношение към футбола.

27. минута
Шван…Швайн… Шванщайгааа… Шванщайгер... Име ли е това за казване?! То, наказание над езика. Ако съм му фенка, не мога да викам за него, защото не мога да му произнеса името.

30. минута
Малко на балерини приличат от време на време като си вдигат толкова високо краката.

31. минута
Нещо немците не ми харесват как играят. Не, че разбирам – просто гледам. Някак са ми неорганизирани.

32. минута
Не мога да разбера как могат да тичат 45 минути, без да спират. Аз направих две обиколки на парка снощи, и то с почивки, а те не се спират. Сигурно те пък се чудят как може някой да седи 8 часа пред компа и да пише.

34. минути
Хайде Де Роси… Само заради името му на този мога да харесвам италианците.

36. минута
Балотели, Балотели, давай Балотели! Йее, втори гол! Моят вкара втори гол. Мило, всеки път като излезеш от стаята, някой вкарва гол. Браво, браво... Хайде да си лягаме вече! Виж го какви мускули има! Не беше в засада! И си му изфраска гол като пич. Браво на Балотели! Обаче как седи като статуя! Ле-ле, ле-ле…



37. минута
Германските фенове плачат, мило…

В почивката между двете полувремена се преместваме в спалнята. 2:0 е и вече е почти сигурно кой ще отиде на финала, въпреки обясненията на коментатора, че германците никога не се отказват и ще се борят до последните минути на мача. Ще си догледам мача, но спагетите (с шоколадова заливка, разбирай двата гола на Балотели) превъзхождат вурстчетата драматично. И не говоря за калории…

49. минута
Уау! Какво уау! Все едно щеше да влезе във вратата.... Далече беше. (за удар на Филип Лам, който премина над вратата). Мило, как се ядосват немците? Българите, ако викат м**ка му, немците какво крещят? Шшшшайсе!

Ето моя любим Шванщайгер… поне веднъж да го дадат в лице да го видя как изглежда с това странно име. Сигурно едва е стигнало мястото на гърба на фланелката да му напишат името.

Какво ли им е на немските фенове сега в главите…

53. минута
„Спъна се в топката” (цитирам коментатора). Как може футболист да се спъне в топката... Малко странно звучи.

70. минута
(съпругът ми) - Събуди ме, ако немците вкарат гол.
- Да, бе, мисля, че ще си спиш до утре…

Това спира бъдещите ми коментари, защото няма с кого да ги споделя. Дори котаракът вече е заспал в краката ми, предусещайки кой от двата отбора ще иде на финал.

92. минута
Мило, мило…събуди се… германците вкараха гол. Хайде сега заспивай!

Експериментът показа, че:


  • не ме бива за коментатор. По време на мач предпочитам да гледам, не да говоря. Дотук със спекулациите, че жените бърборели постоянно!

  • обръщам внимание на детайли, които мъжете неглижират - прически, цветове, мускулатура, начин на комуникация със съдията и т.н.

  • нямам нужда от бира и компания, за да гледам мач.
  • изгледах си мача до край и наистина ми беше интересно. За сравнение - съпругът ми (който няма кой знае какви интереси в областта на футбола) заспа.

  • никога не съм питала какво е засада и не съм искала да ми обясняват колко дълбока е дълбочината за защитата. Просто си знам. Какво като съм блондинка!

    ___________________________________________________________
П. С. Дали пък сега не е ред колегите от спортния отдел да отговорят на предизвикателството и да сътворят нещо по-женско...