Отивам на СПА хотел. Шай-ля-ля! Вместо да ми завиждате, просто се организирайте и отидете и вие. И мен ме преследваха чуденки от рода на „Скъпо е”, „Точно сега ли”, Далече е”, но след този уикенд единственото, което си мислех беше „Божествено е - искам пак!”.

След обичайните масаж и плуване в басейн с минерална вода, реших, че имам нужда от нещо по-екзотично. Изборът – процедура с рибки Гара Руфа.

Чувала съм, че правели хубав пилинг на стъпалата, след което те ставали гладки и меки. Ще проверя дали е така.

В естествена среда Гара Руфа се срещат най-вече в Близкия Изток. Растат до около 19 см на дължина, но когато се отглеждат в аквариуми, не надвишават повече от 13 см. На вид са обикновени, сиво-кафяви рибки и не блестят с особена красота. Уникалното в тях е, че се хранят с мъртви епителни клетки. Това ги превръща в природния д-р Пилинг. 

От процедурите с рибки Гара Руфа първо се възползват хора с кожни заболявания, като резултатите често са абсолютно успешни, а малко по-късно се появяват и в СПА центровете. 

Процедурата

*Не бива да потапяте крака в аквариума с рибки, ако преди това са били намазани с крем. Краката трябва да са чисти от всякакви препарати и козметични пордукти.

*Обикновено прецедурата продължава около 20 минути.

*За да сте сигурни, че всичко е наред с хигиената, в аквариума задължително трябва да има добра филтрация на водата.

*Дръжте краката си по-далеч от излизащия въздух, защото рибките се пазят от въздушната струя и може да не обърнат внимание на този крак, който е близо до нея.

Хайде, крачета, вътре!

И макар отвън да изглежда доста забавно, в момента, в който краката ми висяха над водата, леки притеснителни тръпки минаха през цялото ми тяло. Ама, тези риби ще ме ядат?!?! Мисълта е стряскаща, но само ако под ядене се има предвид участието на зъби, късане на месо и дъвчене. А тук не става дума за това.

Първото усещане е за невероятен гъдел. Хора с особено чувствителни стъпала със сигурност ще се кискат над аквариума и ще имат пориви бързо да извадят краката си от там. С времето това усещане се преодолява. 

Рибките се съсредоточават на местата, където има най-много мъртва кожа. Особено ако са много гладни. Това са задната част на петите и между пръстите. С течение на времето се пренасочват към горната част на крака.

Усещането преминава от силен гъдел в по-слаб такъв. Чувството е все едно хиляди въздушни балончета преминават около крака ви, като леко ви погалват.

Интересното за мен бяха…

Резултатите

Не разчитайте, че ще направят петите ви съвършено гладки. Все пак там кожата е доста груба и макар да се омекотява от водата, тя си остава предизвикателство за малките рибки. И въпреки това разликата на снимката е очевидна.

На пипане цялата повърхност на стъпалата е по-гладка от преди. Като мека бебешка кожа.

Следователно експериментът е успешен – хищните рибки добре си свършиха работата.