Не че не можем сами да преценим от какво се нуждае косата ни, но понякога наистина трябва да разберем дали шампоанът или балсамът я подхранват достатъчно добре, че да не цъфти, да изглежда увредена, изтощена и накъсана.

За целта на експеримента използвахме коса от три дами, които условно ще кръстим Дама 1, Дама 2 и Дама 3. Всяка от тях дари доброволно (подчертаваме доброволно) по няколко косъма.

 

Дама 1:
Тип: чуплива
Естествен цвят: тъмно кестенява
Дължина: малко под раменете
Боядисана в цвят: светъл лешник

Дама 2:
Тип: права
Естествен цвят: светло кестенява
Дължина: до брадичката
Боядисана в цвят: светло рус

Дама 3:
Тип: права
Естествен цвят: светло кестенява
Дължина: под раменете
Боядисана в цвят: не е боядисана

Стъпка 1:
Направихме всеки тип дарена коса на топка - сложихме между дланите и разтъркахме.
Стъпка 2: Напълнихме три чаши с вода.
Стъпка 3: Поставихме във всяка от тях по една топка коса.
Стъпка 4: Зачакахме и засякохме…
Стъпка 5: Ако косата се задържи повече от минута на повърхността, това означава, че тя е пращяща от здраве. Ако се потопи на дъното преди минутата да изтече, това означава, че се нуждае от сериозно подхранване.


Резултатите:

Дама 1:
1 минута и 14 секунди
Дама 2: 40 секунди
Дама 3: 1 минута и 10 секунди



Фактът, че различните коси падат по различно време означава не само, че те имат различна структура, но и че са изтощени в различна степен. Косата, която пада по-бързо на дъното означава, че е накъсана и в нея по-бързо навлиза вода, натежава и пада. При косата, която се задържа по-дълго на повърхността се случва точно обратното.

Бонус съвет: Преди да потопите косата в чашата с вода, увийте я за кратко в мокра кърпичка или навлажнена салфетка. В противен случай косата няма да потъне, защото около нея се образуват балончета, които я държат на повърхността.
Бонус съвет 2: Не е нужно да отскубвате коса от главата си. Може да използвате такава от четката или гребена за коса.