Широките пори и белезите от акне са козметични дефекти, които вгорчават живота на не една и две жени. Характерни са за кожа, склонна към омазняване, и е доста трудно, бих казала дори невъзможно, да бъдат повлияни само с козметични продукти. Измиването на лицето с подходящ продукт и периодичното медицинско почистване са задължителна грижа за проблемната кожа. Така ще сте сигурни, че сте направили поне това, което зависи от вас, за да не се натрупва излишно замърсяване, което да разтяга порите. Но въпреки тези грижи, вдлъбванията могат да се появят. Порите и белезите са неприятни и защото трудно се прикриват с грим. Понякога фондьотенът ги запълва и така стават още по-видими. Ако искате радикална промяна, един от вариантите е процедурата регенериране на кожата чрез стимулация на възпроизводството на колагена и еластина. Ето какво се случи с кожата на лицето ми и какви са резултатите, след като си я направих.

Уред: Venus Viva

Технология:
фракционирана радиочестота

Продължителност на процедурата: около 30 минути, плюс около 15 минути за нанасяне и действие на локалната упойка

Цел: свиване на порите и заличаване на белези от акне

Максимален ефект: след 28 дена

Терапия: Преди самата процедура лицето трябва да се почисти от грим. Върху кожата се нанася крем, който действа обезболяващо, заради съдържанието най-вече на лидокаин. Лицето се намазва навсякъде, и то с плътен слой, включително около очите, веждите и между носа и устата. Упойката започва да действа само след няколко минутки. Ще усетите леко охлаждане, изтръпване и ще ви се стори, че изкривявате устните си, докато говорите. Всъщност не е така, но съставките в локалната анестезия създават именно това усещане. Внимавайте да не попадне крем в очите ви – люти и очите се насълзяват. В такъв случай трябва бързо да попиете със салфетка и да измиете с течаща вода. Ако кремът попадне в устата ви, ще усетите горчив вкус, а малко по-късно ще изпитате охлаждане и върху езика.

Уредът се регулира на определени параметри, в зависимост от индивидуалните проблеми на кожата. 

Заради упойката няма никаква болка. Ще усетите съвсем леки, нежни боцвания, които в никакъв случай не са неприятни. Просто разбирате, че по лицето ви все пак се работи.

Убожданията подават сигнали към мозъка и тялото започва да синтезира повече колаген и еластин. Именно те свиват порите и запълват белезите от акне.

В края на процедурата лицето е зачервено. Задължително е нанасянето на продукт със слънцезащитен фактор. Носете си и големи слънчеви очила, с които да предпазите зоната около очите, както и да се скриете от любопитните хорски погледи. За повече личен комфорт препоръчвам да направите процедурата в петък, така през уикенда ще релаксирате у дома, без да се притеснявате.

Продукти за грижа: След процедурата ще усетите кожата си като леко изгорена от слънце. Задължително си купете термална вода. Охлаждащият й ефект е невероятен. Трябва да се използва и натурален вазелин. Той подхранва кожата и влияе добре върху нараняванията. Особен привърженик съм на кокосовото масло, затова след първите нанасяния на вазелин, започнах да мажа лицето си с него. Ако и вие харесвате този продукт, спокойно може да го използвате за последваща грижа. Не забравяйте и слънцезащитния крем!

Какво се промени ден по ден след процедурата:


Първи ден:
Кожата ми е зачервена и пари. Постоянно се пръскам с термална вода. Няма болка. Мажа се изобилно с вазелин.

Втори ден:
Кожата продължава да е зачервена и леко е набъбнала. На пипане е грапава. Няма болка. Вече нямам и такава нужда да охлаждам с термална вода. Въпреки това го правя понякога. Мажа се изобилно с вазелин.

Трети ден: Кожата е розова, грапава, на пипане се усеща като пясък. От повърхността й се ронят микроскопични парченца. Сменям вазелина с кокосово масло. Ухае по-добре, а има същото действие – подхранва и създава мазен, защитен слой. Слагам малко фондьотен, тъй като съм на работа. Некомфортно ми е. Получавам уверение от колежка, че лицето ми изглежда нормално и всичко е само в моето съзнание. В същото време друга колежка ме пита от какво съм се изринала.

Четвърти ден: Кожата започва да придобива нормалния си цвят. Промяната само за едно денонощие е огромна. Не нося грим, но видимо кожата е по-спокойна. Mогат ясно да се видят точните следи от убожданията – малки бели точици, заемащи площ, колкото работната площ на уреда.



Пети ден: Зачервяването почти е изчезнало. Грапавостта е само по челото. Над слепоочията кожата е реагирала най-остро и там се оформят леки корички. Най-бързо се възстановява в областта около очите и отстрани на бузите.

Шести ден: Вече не използвам термална вода. Нанасям кокосово масло само 2 пъти на ден. Позволявам си да не слагам слънцезащитен продукт, защото времето не е слънчево, въпреки че не бих препоръчала подобна практика.

Десети ден: Няма и следа от зачервяване и грапавост по кожата.

Двадесети ден: При всяко докосване на лицето си установявам, чче кожата ми никога не е била толкова нежна. Буквално разбирам какво точно означава „копринена мекота“. Нямам нито една пъпка или друго невопоявило се несъвършенство.

Двадесет и осми ден: Питам съпруга си дали вижда промяна в кожата ми. „Много по-гладка и мека е. Знаеш, че не обръщам внимание на такива неща, но сега е толкова видимо, че няма как да не го забележа! Според мен и някои малки белегчета са се заличили.“ Не мога да пропусна да споделя обаче и това, което наблюдавам аз в огледалото. А именно...  

Резултати: Порите в областта на челото, носа и бузите може и да са се посвили, но не са изчезнали. Макар да има промяна, за максимален ефект са нужни поне 3-4 процедури. Тежката артилерия в борбата с белези и пори е лазерният пилинг. Но ако и вие имате резерви към агресивните терапии, нямате възможност да отделите поне 20 дена за възстановителен период, не желаете да харчите около 700 лв. и предпочитате да постигате ефект с малки стъпки и постоянство, препоръчвам да регенерирате кожата си чрез фракционна радиочестота. След няколко процедури ще постигнете желания ефект, но междувременно ще имате и други – мека кожа, липса на пъпки и завидна гладкост.

Споделете вашия опит в борбата с белезите и разширените пори.