Една вечер, докато Ева Шауб - редактор и копирайтър, и съпругът й Стефан Шауб - фотограф, си почиват след работа. През това време попадат на видеоклип, в който се говори за това какво причинява захарта на организма.

Ева е толкова впечатлена, че решава да започнат експеримент - тя, заедно със съпруга си и дъщерите им - Грета (6 г) и Илса (11 г.), прекарват цяла една година без да консумират добавена захар. Ева иска да го направи, за да види колко трудно може да бъде това начинание, дали има достатъчно сили да го завърши, и то успешно. Притеснявали се дали децата ще се съгласят, защото за тях това означавало рождени дни без класическата торта, Коледа без сладкиши и т.н. Родителите се надявали, че заедно ще открият много позитивни неща в експеримента, ще станат по-здрави, ще тестват нови вкусове на неопитвани досега храни или такива, приготвени по различен начин.

Налага им се много внимателно да избират храните си и да четат етикетите, защото добавената захар се крие навсякъде - високо фруктозен царевичен сироп, кристална фруктоза, кленов сироп, меласа, изкуствени подсладители и др. Започват да приготвят все по-често и все повече от храната си у дома.

Началото

Първият ден бил най-лошият, който имали от целия експеримент. Малката дъщеря се справила много по-добре от голямата. Когато й казвали, че няма десерт, тя просто се съгласявала. Докато голямата сериозно протестирала. За да се балансира на емоционална основа, Ева й предложила да си води дневник, в който да описва как се чувства. Двете щяли да го четат заедно, като това щяло да бъде тяхното специално време.

Промените

С времето вкусовете им се променилит. Нещата, които обикновено им изгледали много привлекателни, сега им се стрували отвратителни. Започнали да се чувстват по-здрави. Когато карали настинка, те били леки и минавали много бързо. Децата пропуснали много по-малко дни от училище, поради болест, в сравнение с миналата година.

Ева правела домашна майонеза, защото в магазинната мрежа не могла да открие такава, която не съдържа захар. Същото правела и с доматите и доматения сос. Трудно й било да открие и бекон, който да не е подсладен допълнително. Месела и пекла собствен хляб.

Снимка: facebook.com/stephen.m.schaub

Когато годината на експеримента приключва, Ева изяла един бонбон с фъстъчено масло и това й било достатъчно да задоволи целия си глад за сладко, трупан през тези 365 дни.

След експеримента

След като експериментът завършил, те запазили някои от принципите си на хранене, но не защото това са правила, на които трябва да се подчинят, а защото така искали. И четиримата усетили промяна във вкусовите си рецептори. Небцето им било станало по-фино и чувствително. Когато са навън и си избират десерт, винаги вземат нещо малко. Ако трябвало да избират между парче торта и плодово сорбе, винаги избирали второто.

Захарта се крие в много съставки на храните, които консумираме. Дори да не можем постоянно да пазаруваме от магазините за здравословно хранене, е добре поне известна част от това, което консумираме, да бъде с проверено качество. Голяма част от храната си можем да приготвяме и сами. Всичко зависи от разпределението и организацията на времето.