Handmade Day – пловдивска традиция, която събира на едно място хората, занимаващи се с ръчна работа, и фестивал „Улица Отец Паисий“ тази годна ще се случат с една обща тема – текстът. Началото на фестивала е 11 май, краят – 13 май. Денят на ръчно правените неща пък ще се случи за 13-и пореден път, на 12 май, от 12 часа, до… докато настроението и силите на участниците позволяват.

Идеята за Денят на ръчно правените неща е на три приятелки – Елица, Ваня и Деница. Всяка от тях има въображението и умението да изработва с ръцете с красоти. При всяка нещата са различни. Като всички творци и на тях само един свят не им стига – никоя от трите пловдивски приятелки не се занимава само и единствено с едно нещо. Все пак красотата може да бъде открита навсякъде – и в хартията, и в глината, и в линиите по белия лист.

Елица (известна в мрежата като Еличката) прави чудни момичешки илюстрации и вълшебни кукли от хартия. Повече за нея и нейните неща може да видите на блога й. Внимание – четенето и разглеждането на снимки води до пристрастяване!

Ваня прави керамични пана, бижута, всякакви друг неща, в които да си изцапаш ръцете с глина е задължително, текстилни рокл, чанти, рисува с масло... Тя също има блог, който в препоръчваме да разгледате. Предупреждението за пристрастяването важи и тук в пълна сила.

С Деница вече сме в срещали, представяйки ви нейния авторски календар. Но освен това тя се занимава с фотография, с много въображение прави различни сюжети и персонажи от хартиени изрезки и керамични кукли за стена. Вижте повече в блога й.

В Денят на ръчно правените неща със сигурност ще има още много изненади, красиви неща и хора.

В рамките на фестивала „Улица Отец Паисий – Текстът“ организаторите от фондация “Отворени изкуства” и участниците ще се опитат да дадат отговори на следнте въпроси - как се вгражда текст в рисунка, може ли текстът да се изяде, къде са ни буквите и какво се случва с поезията, когато я изпееш, на кой текст приличаш. Над 30 творци ще разработят и представят темата чрез театър, музика, филми, инсталации, лекции и изложби.