Монахините от манастир "Свети архангел Михаил" на остров Тасос рисуват върху белите камъни, които събират от брега на морето и от по-високите части на острова. Всяка от тях рисува това, което умее най-добре - цветя, птици, пейзажи. Красивите камъни се продават в малкия магазин в двора на манастира. Така всеки посетител може да си купи красив камък и да отнесе частица от острова (и манастира) вкъщи.


Декорирането на гладки камъчета е приятно и забавно занимание. За целта може да се използват различни техники - рисуване, декупаж, отпечатване.

Камъчетата трябва предварително да се измият, за да падне от тях всякаква кал и пръст. Така повърхността им ще е гладка и лесна за декориране. Може да изрежете детайл от салфетка и да го залепите върху камъка. Друг много интересен вариант е с текстове от стари вестници. Получава се страхотен винтидж ефект. Като изрежете различни думи и ги подредите в определен ред, може да съставите пожелание за любим човек и да му подарите камъка.


Върху камъните може да рисувате с маслени или с акрилни бои. За да се фиксира боята, се използва спрей. От подръчните средства може да използвате безцветен лак за нокти.


Изкуството за рисуване върху камък се нарича Рetropict. За негов баща се счита аржентинецът Ciruelo Cabral. През 1985 година, след като изкачва Алпите, той решава да занесе камък за подарък на свой приятел. Като използвал релефа на камъните, който оприличавал на някакво животно, Ciruelo създал триизмерен образ. Той използва бои, четки и аерограф.