Колко пъти ви се е случвало да въздишате по бутиковата торта, за която ваша приятелка даде цяло състояние само и само да зарадва детето или мъжа си? А колко пъти сте си казвали „Аз да направя такава?! Абсурд!”. Рисувана торта - не е лесно, но не е и невъзможно. Предлагам ви един изключително лесен начин за декориране, който можете да приложите за следващия празник или весело похапване с приятелки, които искрено ще се възхитят на кулинарните ви способности. Гаранция!

За тази декорация ви е необходим фондан, бои за сладкиши, снимка или картинка, оразмерена според големината на тортата, маркер с ядливо мастило и прозрачен, твърд PVC лист (може да ползвате корица, предназначена за подвързване).



Дали тортата ще е шоколадова или не, дали ще е направена с домашни или с купени блатове, с готов или бъркан крем – това оставяме изцяло на вас. Важно при работата с фондан е тортата да бъде измазана от вън, като това може да се направи с маслен крем ( 125 г. масло, 1 кафена чаша пудра захар и супена лъжица прясно мляко. Всичко се разбърква до получаването на хомогенен крем). След като измажете тортата, приберете за кратко в хладилника, за да стегне.

Разточете фондана.

С помощта на точилката покрийте с фонданения чаршаф тортата.


 

Изрежете ненужния фондан и загладете добре тортата.

Наложете прозрачната корица върху картинката и прерисувайте основните елементи с маркера.

След като сте готови с това, обърнете корицата с мастилото върху тортата. Така ще получите огледален образ на картинката, която сте избрали за своята торта.


 

Сега вече е време за истинското творчество – само от вас зависи как да дорисувате картинката.



Започнете с боя, разтворена в алкохол (за предпочитане водка). Можете да наслоите цветовете с гъста, неразтворена боя, но това си зависи изцяло от вас и от типа бои, които използвате.

Ето и какъв е резултатът в нашия случай – леко облачен и доста зелен Лондон.

Снимки: Катерина Ташева


Дали ще са Туити и Силвестър. Дали ще е Малката русалка или ретро автомобил – ограниченията при тази техника са сравнително малко, ако ли не и никакви. От вас остава да се развихрите и да сътворите нещо уникално.

И това съвсем не е всичко - материалът съвсем скоро ще има и своето продължение...

В него ще разберете как да декорирате стените на тортата по най-лесния и приказен начин! А до тогава можете да се вдъхновите с още красиви вкуснотии във фейсбук страницата ми.