Тъй както традициите не са това, което бяха, така и бурканите вече не са само за конфитюри и компоти. Предлагаме ви малка колекция с предложения за това в какво може да превърнете един обикновен буркан, така че той да продължи да бъде полезен, но да стане по-красив и с различно приложение. Всички предложения може да си направите сами. И понеже сме сигурни, че ще се справите много по-добре от посочените примери, с нетърпение ще очакваме снимки на вашите изпълнения. Нека часът „Ръцете не ми пречат” да започне сега!

Буркан лампа
Много подходящо решение, ако интериорът в дома ви е по-артистичен. Другото приложение на буркана лампа е на вилата – малко разходи, подръчни средства и пак красиво. За още по-силен ефект може да оцветите буркана. Така стените ви ще се покрият с приятна и мека светлина с различни цветови нюанси.



Бурканът може да се превърне и в добра основа за настолна декоративна лампа. Напълнете го с пясък, мидички и камъчета – и ето, че сте една стъпка по-близо до морето.


Буркан игленик
Върху капачката на буркана залепете парче дунапрен, увито в плат, върху което може да забождате иглите си. В бурканчето пък може да съхранявате всички останали шивашки пособия -  конци, креда, копчета и т.н. Така всичко ще е на едно място и не се разпилява.



Буркан фотоалбум
Хрумвало ли ви е да сложите снимките си в буркан? Не... без вакуумиране. Само за да ги запази по-дълго. Това е идея за декорация на сватби, срещи на випуска, юбилеи. Може да поставите снимки от детството, ученическите години, и други важни събития от живота. Оказва се, че в буркан може да се съхраняват много топли спомени.



Буркан аквариум
Така може да направите интересна играчка на детето или пък да му предложите то само да си я измайстори. Подробни инструкции как се изработва - ето тук.



Буркан в спалнята
В спалнята винаги има разни дребни неща, които все не успяват да намерят  мястото си и създават суматоха. Може да подредите всики тях - клечки за уши, памук, дунапренчетата за нанасяне на фондьотен, в буркани. За целта ви е нужна гладка и тънка дъска, която да закрепите на стената, а на нея да наредите всички необходими буркани. Може да я боядисате в цвета на стените на спалнята, за да не се забелязва, или пък в контрастен, така че всеки да обърне внимание на вашата майстория. Бурканите се закачват чрез регулируеми метални пръстени. Подробни инструкции и снимки как се изработва има тук.



Буркан за глоби
Има ли непослушници във вашето семейство? И не питаме само за децата. Защото и големите могат често да нарушават правилата. А за всяко нарушение има и глоба. Тя пък се пуска в буркана. Лесно е.



Буркан дозатор за течен сапун
Чудесен вариант, ако купувате препарати в големи разфасовки. Те са икономични, но за сметка на това не са удобни за директна употреба, именно заради големите си размери. Използвайте буркана, за да сипете в него нужното количество от препарата за чинии или течния сапун. Механизми за дозиране пък се продават в магазините, но може да използвате такъв от вече непотребно шише. Нужно е само да да паснат размерите за широчината на гърлото. Повече подробности как буркана се превръща в дозатор има тук.



Бурканче за подарък
Малкото бурканче за подарък лесно може да се превърне в красиво подаръче за приятел или сватбени гости. Просто го напълнете с разноцветни бонбони, подредени на слоеве. Обикновената стъклария се превръща в радост за окото.



Буркан за спомени
Може ли да съберете една любовна връзка в буркан? Оказва се, че да. Ако събирате билетите за киното, на което сте ходили, сметките от романтичните вечери в ресторанти, дребни подаръчета, любовни бележки и т.н. Къде да ги събирате ли? Разбира се в буркан.



Нали знаете, че гениалните неща са прости. Някои от най-добрите дизайнерски идеи са ръчно изработени и могат да струват не повече от 5 лв.