За всички, които обичат да експериментират и обичат нетрадиционното – точно за тях са предназначени трите идеи, които са щури, цветни и ефектни за Великден.

Желирани яйца цветовете на дъгата


За целта са ви нужни желатин, хранителни боички, форми за пълнене във формата на яйца, захар, спринцовка. Пригответе желатина, както е оказано на опаковката. Най-масовият желатин, който може да намерите в магазинната мрежа се накисва в студена вода, докато набъбне. 10 г от набъбналата смес се слагат в кафена чаша вода, разтваря се на водна баня, докато се получи прозрачен сироп.

За различните цветове на дъгата трябва да подготвите отделни чашки с желатин. Във всяка от тях разтворете захар на вкус и по един цвят хранителна боя под формата на гел (продават се във всеки магазин за декорация и украса на торти и сладкиши), докато се получи желаният цвят. Добре е предварително да намажете формичките с много малко мазнина или да напръскате със спрей за готвене, за да може след това яйцата да се отделят лесно.
Използвайте спринцовка, за да вкарате малко количество във формичките от първия цвят.

Според броя на цветовете, преценете какво да е количеството  на всеки от цветовете. Оставете първия цвят желатин да стегне, след това вкарайте втория и изчакайте и така, докато цветовете свършат.
Оставете най-малко 4 часа всичко да стегне добре, след което поставете формите под течаща топла вода, за да се отделят яйцата лесно от формичката. Това е!


Желирани яйца със сметана


За тази идея ще ви трябват същите продукти. Тук обаче може да използвате само един цвят във всяка формичка.

След като яйцата са готови, ги разрежете на две и с формичка за пъпеш (може и за сладолед) изрежете кръгче от вътрешността на желето, което ще имитира все едно сте махнали жълтъка.


В „леглото”, което ще се оформи сложете сметана. Може да експериментирате с различни кремове.


Желирани солени яйца
За тази рецепта ще ви нужно въображение. Подгответе различни зеленчуци – чушка, царевица, магданоз, моркови, лук и с каквото разполагате. Нарежете ги на ситни кубчета (тези от тях, които се нуждаят). Тук няма нужда желатинът да бъде оцветяван. Към него единствено може да добавите малко сол, за да не е безвкусен.


Ако не разполагате с формички яйца, то от снимките виждате, че е възможно да се използват и черупките на яйцата. Пробийте дупка от острата страна и махнете съдържанието. Сложете черупките върху чашки, за да е удобно да работите с тях. Започнете да ги пълните със зеленчуци. Добре е да не препълвате, за да има място и за желатина. Изсипете от него, докато яйцето се напълни и оставете да изстине и стегне добре. След това, когато белите яйцата, вътре в тях ще има зеленчуци, а не това, което всички очакват.