Не всички подаръци могат да се купят с пари. И знаете ли - точно те са най-ценни!

Благотворителни календари
Календарите с кауза не само ще ви показват датата, за да направите плановете си, но приходите от тях ще отидат за нещо важно и полезно. Варианти за благотворителни календари – сдружение ЗачатиеPet Sisters и др.


Подарък за земята
 - бомби със семена
За да направите такива подаръци, ще ви отнеме само няколко минути. Но за това кратко време може да спасите част от земята. В най-семплия си вариант са смес от почва и семена, които се оформят, и могат буквално да се хвърлят в градината или двора, също като бомби. Останалото върши природата. А след известно време от хвърлената растителна бомба поникват красиви цветя.


Подарък за птиците
През зимата варим чай или готвим вкусна топла супа вкъщи. Птиците обаче изпитват доста сериозни трудности с намирането на храна, особено в градски условия. Лесно е да им помогнем и да направим своето добро дело за деня. Торта от семена може да направите с различни видове семена, плодове, хляб и зърна, които да оформите във форма за кекс и да залеете с разтопена мазнина. Когато тя се втвърди, ще оформи тортата. Завържете я с панделка или канап на дърво в парка или около дома ви. Ето – светът е едно по-добро място!



Подарък, направен със собствените ви ръце
По време на коледните празници хората масово пазаруват, презапасяват се и като цяло се отдават на шопинг треската. Ако искате да запазите духа на празника, направете подаръците си ръчно. Така ще вложите много повече чувства, а човекът, който ще получи подаръка, със сигурност ще го усети и ще се зарадва.

Ако имате някакви знания и умения – споделете ги
Направете света по-добро място, като споделите това, в което самите вие сте добри. Може би готвите добре – изпечете нещо вкусно и го занесете на стар съсед или на самотна майка. Ако имате компютърни умения, научете някое дете с влошено здраве или човек в затруднено финансово положение. Със сигурност ще направите голяма услуга и на двамата.


Споделяйте чувствата си
Истински светли празници ще имате само ако сте откровени с хората и споделите чувствата си. Искате да кажете „Обичам те!” на някого – сега е точният момент да го направите. Преживели сте скандал или раздяла. Дали не е време за сърдечно „Извинявай!” и топла прегръдка.

Направете нещо, заедно с дете или приятел
Споделянето на време е един от най-ценните подаръци, които може да дадете на близките си. Не е нужно да прави нещо екстравагантно или оригинално. Разходете се заедно по любима туристическа пътека, посетете ново заведение, решете сложен проблем заедно, разходете кучетата в близкия приют и т.н. Без значение какво ще правите, щом сте заедно, ще бъде хубаво и ще създадете красиви спомени!

Снимка: iStock