Зимата и сухият студ подлагат на ежедневно изпитание откритите части на тялото ни. В тази връзка ще ви издам един наистина много стар, но удивително ефикасен начини, с който моята баба лекуваше и подмладяваше не само кожата на лицето си, но и на ръцете си. А той е... като си направите парафинова ваничка за ръце.

Защо парафин?

Уникално качество на парафина е ниската топлопроводимост – съхранява топлината дълго време, като я подава на тялото на малки порции, без да предизвиква изгаряне. Парафинът, който се използва в козметиката се топи при удивително ниска температура – 42 градуса. Това го прави лесен и желан елексир за въздействие върху суха и напукана кожа.

Въздействие на козметичния парафин

Процедурата помага на порите да се отворят, мастните и потните жлези да се активират и естествено да се усили потоотделянето. Восъкът от своя страна задържа влагата и така кожата възстановява водния си баланс. А на токсините – сбогом. Те залепват за парафина и лесно се отстраняват. Тази лесна терапия повишава циркулацията на кръвта, активират се обменните процеси, а това води до гарантирана регенерация на клетките. Крайният резултат е омекотена и хидратирана кожа и здрави красиви нокти.

Ето как да си направим парафинова процедура:

1. Почистваме и, ако е необходимо, ексфолираме кожата.
2. Нанасяме хидратиращ крем.
3. Козметичният парафин разтопяваме на водна баня в емайлирана ваничка, като внимаваме да не попадне вода. Когато температурата му се повиши, но без да кипи, отстраняваме съда.
4. Изчакваме мъничко, докато температурата на парафина стане поносима, топваме едната си ръка до китката и я изваждаме за 10 секунди. Движение се повтаря осем пъти, докато ръката се покрие с дебел парафин. Накрая увиваме с прозрачно фолио и топла хавлиена кърпа. Същото повтаряме и с другата ръка.
5. След 30 минути, когато парафинът стегне, го отстраняваме

Същите стъпки може да приложите и върху загрубялата и уморена кожа на ходилата. Ефектът е поразителен – парафинът омекотява и полира кожата, хидратира я и подобрява здравината на ноктите.