В състава едни от най-хранителните и полезни маски за коса задължително влиза яйцето, и то най-вече жълтъкът. В него се съдържат много витамини и полезни вещества, които влияят добре на косата, подхранват я, помагат й да се възстанови след поражения от слънцето или химически препарати.



Яйчният жълтък съдържа витамин B3. Той регулира скоростта, с която расте косата, пигментацията, както и яркостта на цвета на косата. Когато си правите маска за коса с яйце в състава й, вие задоволявате потребността на косата от този витамин и ускорявате растежа й.

Нашите предложения за маски за коса с яйце

Яйчено-лимонова маска против пърхот
Тази маска помага в борбата с пърхота и нормализира работата на мастните жлези по скалпа. Добавете към сока на половин лимон 2 жълтъка и 2 капки масло от репей. Смесете и нанесете по дължината на косата. Стойте така 30 минути, измийте с топла вода и шампоан.

Маска за заздравяване на косата
1 с. л. зехтин, 1 ч. л. мед, 1 жълтък, 1 ч. л. безцветна къна, 1 ч. л. коняк. размесете всичко това добре. Нанесете по дължината на косата и стоите 40 минути. Измийте с топла вода и шампоан, в който може да добавите няколко капки етерично масло за блясък.

Подхранваща маска за суха коса
Смесете два жълтъка с 3 с. л. масло от арника и 2 с. л. масло от репей. Нанесете по дължината на косата за 30 минути. Покрийте косата с кърпа. Измийте с топла вода и шампоан.

Медено-яйчена маска за мазна коса
Смесете 1 жълтък с 2 с. л. мед и ситно нарязан зелен лук. Разбъркайте много добре, докато се получи хомогенна смес, която прилича на майонеза. Маската се нанася на косата и с нея се престоява 1 час. За да подсилите действието й, може да увиете косата с найлонова шапка и памучна кърпа. Измива се с топла вода и неутрален шампоан, в който може да добавите няколко капки етерично масло.