Вероятно всяка една от нас си е мечтала епилацията да се случва ако не веднъж в живота, то поне веднъж на няколко години. Тъй като в повечето случаи това е невъзможно, често дамите прибягват до лазерната епилация. Знаем ли достатъчно за нея обаче? Ако отговорът ви е „по-скоро не”, следващите редове за тъкмо за вас.

Как работи?

Технологията се състои в съсредоточен лазерен лъч, който нагрява пигмента в корена на косъма и уврежда фоликула, в резултат на което израстването на ново косъмче става невъзможно. За да бъде напълно успешна, процедурата трябва да бъде повторена неколкократно, в зависимост от структурата на косъма.

Наистина ли е перманентно?

Веднъж увреден, фоликулът не може да прокара ново косъмче. Това обаче означава между 8 и 14 посещения, като след първата година понякога биват нужни известни корекции.

Боли ли?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Макар и лазерните процедури да не са съвсем безболезнени, дискомфортът е напълно търпим. Усещането може да бъде описано като удари от ластик, като болката трае само в началото.

Кой може да се подложи на подобна процедура?

Всеки може да изпробва лазерната епилация, но най-добрите резултати биват наблюдавани при хора със светла кожа и тъмен косъм. Преди каквито и да е било процедури не забравяйте да попитате своя дерматолог за евентуалните резултати.

Възможна ли е появата на белези?

Макар и появата на белези да е изключително рядка при лазерните процедури, препоръчително е да се консултирате с професионален дерматолог, особено ако сте предразположени към келоиди.

Помислете добре

Преди да предприемете каквито и да е било действия, помислете добре. Не са редки и случаите, при които хора съжаляват за пълното обезкосмяване на определени зони от тялото си. Ето защо ви препоръчваме да изчакате известно време преди да предприемете лазерна епилация. Ако и след година смятате, че това е правилното решение за вас, направете го.