Недобрата грижа за кожата на лицето води до замърсяване на порите, поява на редица дерматологични проблеми, дехидратация и лющене на кожата, розацея, петна, черни точки, възпаления и др. Гореказаното с особено голяма сила се отнася за времето преди сън, когато премахването на грима от лицето е задължително.

#Ако не премахнете грима от очите
Ако оставите и малки следи от грима върху и около очите си (очна линия, сенки, спирала) преди лягане, рискувате да си докарате сериозни здравословни проблеми. Мократа, влажна среда вътре в спиралата например е идеално място за развъждане на бактерии. Ето защо колкото по-дълго време стои тя върху миглите, толкова рискът от инфекция е по-голям. Непочистването на клепачите от искрящите сенки пък може да доведе до появата на ечемик.

#Ако не почистите устните
Знаете ли, че оставеното върху устните червило, особено ако то е старо, може да доведе до изсушаването и напукването им, както и да подчертае фините линии върху и около тях. Колкото по-тъмнен е цветът на червилото, толкова по-големи рискове за състоянието им носи то. Ето защо е важно да почистим предимно най-тъмните пигменти върху устните си, а след това – и останалите следи от червилото или блясъка за устни.

#Ако не почистите основата
Най-лошото нещо, което може да направите, е преди нощния сън да не отстраните основата от лицето си. В краткосрочен план това води до запушване на порите. А в дългосрочен – до мазни натрупвания, които могат да предизвикат кожни заболявания като розацея или екзема.

#Ако не отсраните изкуствените мигли
Ако носите фалшиви мигли на регулярна основа, може да се изкушите да си легнете с тях. Но не го правете! Специалистите предупреждават, че с течение на времето, това може да отслаби естествената линия на миглите ви, което от своя страна да доведе до загуба на истинските ви мигли. Лепилото може да действа и като дразнител, предизвикващ сърбеж, червени обриви и възпаления. За да премахнете по-лесно изкуствените мигли, отстранете първо лепилото от основата на клепачите си с мек почистващ лосион за очи.