Чували сме, че очите са прозорец към душата и към света. Определено с един изразителен поглед можете да привлечете този, който искате. Някои очи обаче са смятани за по-въздействащи и привлекателни от други, като причината е в цвета им. 

Не случайно Камерън Диас, австралийката Марго Роби, Килиян Мърфи и Зак Ефрон са секс символи – погледнете ги хубаво в очите. Да, проучванията установяват, че хората са по-привлечени от синеоките.

Килиян Мърфи

Марго Роби

Светлооките бият по-атрактивност тъмнооките в поредица от проучвания. Не се знае дали това е ефект от холивудските филми или по-скоро филмите са се възползвали от него. Фактът обаче е на лице – сините очи са преимущество за собствениците им. 

Зак Ефрон

Още през 2014-а проучване във Великобритания установява, че синият ирис е определян за по-атрактивен. Вероятно причината се крие в това, че в страната преобладават тъмнооките, а различното винаги е по-интересно. 

Една нашенска синеока двойка красавци потвърждава привлекателността на сините ириси - Саня Борисова-Илиева и Николай Илиев.

Саня Борисова

Ники Илиев

Масовите изследвания обявяват светло сините очи за най-въздействащи. Разбира се, това безспорно не пречи на кафявите и лешниковите очи да носят своята топлина и привлекателност. Всичко е въпрос на вкус, както и на изразителност в погледа.