Всички си мечтаем за перфектна кожа, но малко от нас могат да се похвалят с такава. Затова пък битката срещу всякакви нейни недостатъци се води от толкова много време, че рецептите нямат край. И изобщо не е задължително да са в марково бурканче или да се прилагат в скъпия козметичен салон. Можете просто да се доверите на опита на други дами:

Ябълков оцет срещу акне

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Една от най-ефективните рецепти срещи акне е просто... ябълков оцет. Не само, че не струва безбожно скъпо и е напълно натурален, но е и тайната на Скарлет Йохансон за гладка кожа. Тя например го използва за миене на лицето и смята, че е страхотен за лечение на всякакви пъпчици и проблеми по лицето. Дамите с нормална кожа могат да нанесат директно върху проблемните места (преди сън), а онези с чувствителна кожа могат да смесят една част оцет с една част вода и да използват след това.

Маска за стягане на порите

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Почти не можем да се сетим за по-лесна рецепта. Трябва ви един средно голям домат и супена лъжица кисело мляко. С помощта на блендер превърнете домата в пюре, после добавете киселото мляко и нанесете на кожата. Оставете за 5-10 минути, нежно отмийте. Завършете процедурата с хидратиращ крем.

За суха кожа - маска с авокадо

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Авокадото е чудесно за суха кожа и коса - разрежете едно на две половини и изчегъртайте вътрешността на едната. Към нея добавете 1/4 мед и смесете. Нанесете на цялото лице, изчакайте 10 минути преди да отмиете с помощта на хладка кърпа. Вариант е и да смесите едно цяло авокадо с 2 с.л. мед и да нанесете на косата за 20-30 минути - хидратацията ще е моментална.

Срещу груба кожа - морска сол

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Необходими са ви само морска сол и 1/2 чаша бебешко олио. Сложете в буркан с капачка. Оставете сместа за 24 часа, после разбъркайте отново и нанесете на тялото - това е страхотен ексфолиант, който нежно премахва мъртвите клетки.

Срещу екзема - алое вера

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Алое верата е наистина чудесно растение, което може да се прилага в случаи на редица кожни проблеми. Сред тях са изгаряния, акне и за овлажняване на кожата. Уникалното е, че е полезно и в случаите на екзема. В това растение се съдържат противовъзпалителни и антимикробни агенти, от които можете да се възползвате. Просто вземете чист гел от алое вера и нанесете върху нездравата кожа.

Срещу мазна кожа - сода за хляб

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Мазната кожа може да е голямо предизвикателство, особено в топлото време. За щастие има варианти за справяне с този проблем. Вземете малко количество сода за хляб и добавете малко вода - достатъчно, че да стане каша.  Нанесете на лицето и отмийте. Содата за хляб регулира PH-то на кожата и освен това премахва черните точки! Доста приятно, нали?

Срещу суха и склонна към акне кожа - кора от банан

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Дори да звучи странно, кората от банан наистина помага. Как? Смята се, че ако търкате лицето си с вътрешната част на банановата кора, докато не стане кафява, изглажда сухата кожа и лекува акнето. Освен това премахва белезите от пъпки и намалява появата на фини бръчици. За най-добри резултати - повтаряйте упражнението 2-3 пъти дневно.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos