Тоалетните води за лице имат овлажняващо, почистващо, стимулиращо и лечебно въздействие върху кожата. Основната им роля е тяхната кисела реакция, с която  поддържат "киселинната мантия" на кожата.

Какво трябва да знаем, за да си приготвим тоалетна вода у дома

Тоалетните води най-често са отвари и извлеци от билки. Преди употреба се разреждат с вода по равни части. За да се получи леко кисела реакция, към тях се прибавя плодов оцет или лимонов сок. Плодови кисели води с изглаждащо и стягащо действие са краставичният и гроздовият сок. Силно кисела реакция имат соковете от лимони, ягоди, дюли, грейпфрути и ябълки. При кожи, които понасят това, сокът (може и разреден с вода) се намазва направо върху лицето и след 3-5 минути се измива. Чувствителните и някои сухи кожи не понасят плодови сокове!

Предлагаме ви няколко рецепти за тоалетни води с особено полезно за кожата въздействие, които лесно може да си приготвите в домашни условия.

Краставична вода

Необходими са ви:
40 г краставичен сок, 40 г отвара от жълт кантарион, 20 г розова вода.

Кантарионовата отвара се получава, като се залее 1 с.л. жълт кантарион с 1 кафена чашка вода и се остави да ври 5 минути. След това се смесва с краставичния сос.

Краставичната вода е богата на сяра, витамин С и А и ензими. Тя успокоява, освежава, изглажда и стяга кожата. Има противовъзпалително действие.

Лавандулова вода

Необходими са ви:
10 г сухи листа лавандула, 100 г ябълков оцет, 100 г отвара от лайка, 300 г вода.

Листата от лавандула се поставят в съд с широк отвор и се заливат с водата и оцета. Съдът се покрива и се оставя на топло място 1 седмица, като от време на време са разклаща. Слез седмица течността се прецежда и се смесва с отварата от лайка.

Тази вода почиства, успокоява, освежава и стяга кожата. От друго страна тя почиства петна и я изсветлява. Освен това подобрява кръвообръщението, поради което се използва при мазни и нечисти кожи.

Камфорова вода

4 с.л. камфоров спирт
1 кафена чашка ябълков оцет
100 г розова вода
2 капки ментово масло

Ментовото масло се прибавя към камфоровия спирт, течността се разклаща, после се слага оцетът и накрая – розовата вода. Държи се в тъмно шише.