Знаем, че най-добрите помощници за поддържане на красотата понякога идват от най-неочакваните места. Както сме на темата – има ли някой, който иска малко бира в косата?
Да, помага. Освен това много от днешните топ спа-процедури са основани на стари домашни рецепти. Е, сега вече науката ни помага да разберем защо те действат и някои хора се възползват от това:

Овесени ядки


Овесените ядки имат заглаждащ и противовъзпалителен ефект, защото съдържат глюкен - разтворима фибра, която създава тънък, запазващ влагата филм на повърхността на кожата. За целта, сложете шепа цели ядки в чиста кърпа и използвайте ластик, за да сте сигурни, че няма да се изсипат. След това потопете в съд с хладка вода и стиснете 4 или 5 пъти. Когато водата се поохлади, наплискайте лицето си и оставете да изсъхне естествено (ако се налага да се избършете с кърпа, направете го колкото е възможно по-нежно).

Масло от авокадо


То е богато на мастни киселини и помага за балансирана и хидратирана кожа, а антиоксидантите витамини А, С и Е я защитават от „повреди”. Смесете равни количества масло от авокадо и от иглика (което поддържа синтеза на колаген) в бутилка със запушалка. Разклатете добре. Масажирайте 5 или 6 капки върху чиста кожа и после покрийте лицето си с топла кърпа за минута, за да попие маслото. Воала!

Орехи


Богати на мазнини, орехите помагат за екстра-нежна кожа. Рецептата, която ви предлагаме е: ¼ орехи, ½ чаша зехтин, супена лъжица мед (за да запечатате влагата в кожата си). Всичко това трябва да смелите в кухненски робот на бавна скорост – целта е фина скръб. Докато сте под душа (ако ще използвате за ексфолиране на краката) или над мивката (ако е за ръцете ви), втрийте нежно в продължение на няколко минути. Отмийте с хладка вода.

Портокали


Киселините на този плод премахват мъртвите клетки. Разрежете пресен портокал на две и изтискайте сока на едната му половина в купичка. Добавете ¼ захар и ¼ чаша зехтин, след това разбъркайте, докато не получите еднородна смес - скръб. След това втрийте с другата половина на портокала на коленете, лактите или другаде, където кожата ви е суха. След това втрийте сместа, която приготвихте, за да премахнете мъртвите клетки. Отмийте с хладка вода.

Мляко


Нежен ексфолиант, а естествените мазнини, които има в млякото, овлажняват кожата. Добавете литър мляко в съд с хладка вода и попийте. Чудесна алтернатива на ексфолиантите със захар и сол, които може да са твърде абразивни за хора, страдащи от екзема, псориазис или просто имат чувствителна кожа. Ако предпочитате ухайна баня, добавете 10 до 20 капки етерично масло – например – лавандула.

Яйца


Високото съдържание на протеини помага на косата да подобри здравината си и да блести повече. Смесете 1 яйце, 2 супени лъжици кокосово масло (богато на хидтратиращи мазнини), добавете 2 супени лъжици сусамено масло. Нанесете на суха коса и омотайте гореща, навлажнена кърпа около главата си. Отпуснете се за 5-10 минути. Без да мокрите косата, нанесете шепа шампоан, след това отмийте и нанесете балсам.