Когато времето се застуди, първата част от нашето тяло, която разбира, че навън настъпват промени, са устните и ръцете. Започват да се напукват, да се белят и лющят и това е напълно разбираемо – кожата там е нежна и силно податлива на промените в климата. Това е една наистина много неприятна част от смяната на сезоните.

Повечето жени решават проблема напукани устни с най-разпространените козметични продукти – балсами, червила с повече съдържание на глицерин и редовно мазане с вазелин.

Понякога обаче причината за лющенето на кожата, а в някои случаи и стигането до ранички не се дължи само на смяната на сезоните. Ето най-честите причинители на неприятностите по кожата на устните ни. Някоя от тях може да е точно вашата:

---> Смяна на климата - ако сте пътували до други географки ширини и рязко сте сменили климата, съвсем разбираемо е да почувствате устните си сухи и дехидратирани.
---> Слънчеви бани - дори и през зимата устните ви могат да изгорят от слънцето. Това най-често се случва на планинарите и скиорите. Кожата се напуква и започва да се бели точно като останалата част от тялото.
---> Силен вятър – той също може да ги напука сериозно. Не подценявайте и есенния ветрец, който не е студен, а по-скоро приятен и прохладен.
---> Климатикът у дома и на работното място – не се съмнявайте, че там също може да търсите причина за дехидратиране на кожата.
---> Дехидратация на тялото - тя също може да е причина устните ви да са сухи и напукани. Ако цялото тяло не получава достатъчно вода, това естествено ще рефлектира и върху нежната и тънка кожа на устните.
---> Пушенето и дъвченето на дъвка – всяко нещо, което е в контакт с устните може да е причина те да не изглеждат по начина, по който искате.
---> Недостиг на витамини – има някои много важни сред тях, които пряко влияят върху състоянието на кожата – витамин А, В, С, В2 и Е. Бъдете сигурни, че си ги набавяте в достатъчни количества ежедневно.
---> Алергична реакция – много жени не знаят, че кожата им реагира негативно на определени съставки в козметичните продукти. Когато ги използвате се уверете, че не те са причина за раздразнение на кожата и устните.
---> Пикантна храна – може да ви се стори странно, но прекалено пикантната храна при някои хора причинява изсъхване на кожата на устните и води до нейното напукване в зависимост от консумираните количества храна.
--->Паста за зъби, съдържаща флуорид – ако установите, че сте алергични към него, то незабавно се сдобийте с паста за зъби, която не съдържа флуорид.
---> Страничен ефект от лекарства – ако сте предразположени към напукване на устните, то преди започване на лечение с лекарства задължително се консултирайте с личния лекар, за да се убедите, че те нямат странични ефекти.

Балсамите за устни, лишени от цвят, аромати и обогатени с алое вера са чудесен начин да доставите нужното на кожата.

И защото знаем, че за да изглеждаме добре, трябва да поддържаме тялото си здраво, ето няколко съвета как да се грижим за красиви устни:

>>> Не позволявайте на тялото да се дехидратира през есента. Пийте повече вода – независимо дали е в чист вид или под формата на плодове и зеленчуци. 

>>> От аптеката и кухненския шкаф можете да си набавите чудни продукти, които действат вълшебно за кожата и в същото време са натурални – вазелинът е един от тях. За подсилване на действието му може да използвате прополисов такъв – той е още по-ефикасен. Балсамите за устни е добре да съдържат алое вера и да са лишени от всякакви консерванти и ароматизатори. От кухненския шкаф може да се възползвате от вълшебните свойства на краставицата – втривайте в кожата за около 10 минути на ден. Същото направете и с няколко капки зехтин.

>>> Променете хранителните си навици през есента в посока приемане на повече витамини, за да подготвите тялото за още по-студеното зимно време. Повечето витамини ще дадат и на кожата сияен и здрав вид.

>>> Ако сухото време не ви понася и се оказва истински кошмар за кожата ви, то непременно се сдобийте с овлажнител за въздуха.