Ако надзърнем в лицата на хората край нас, ще забележим, че всяко едно във всеки отделен момент изразява (или не) определена емоция. Тук ще видим понамусено или застинало в безразличие изражение, там - разцъфнало с цялата прелест на естествената си усмивка лице.

Понякога, за да запазим младежкия вид на лицето си,

умишлено се въздържаме от мимики. Но истината е, че това не ни прави по-млади и по-красиви. Помислете си, застиналият израз няма и капчица принос за запазване еластичността на кожата! От друга страна пък същото въздействие оказват лошите привички – например постоянно набръчкване на нослето, на челото или присвиване на очите, за да видим надалеч. Това води до отпускане и понижаване тонуса на мускулатурата на други части, и оттам до уморена, набръчкана и отпусната кожа. Е, разбира се, няма да ви разубеждаваме да се отказвате от навици, като този да повдигате челото си при всяка изненада – всички го правим.

На помощ обаче ще извикаме гимнастиката...

Гимнастиката на лицето. Тя ще ни отнеме само от 5 до 10 минути, няма да изисква друго освен мъничко упоритост и енергия. И най-важното – за да се уверите сами в поразителния й ефект, трябва да я прилагате ежедневно.

Правете упражненията сутрин след почистване на лицето

Нанасете лек крем и започнете да правите гримаси. Да, да, гримаси...Целта е да постигнете контролирано и съзнателно раздвижване на иначе по-бездейната част от лицевата мускулатура. А ето и упражненията, които може и да ви се сторят смешни, но всъщност са изключително полезни и ефикасни:

Против бръчици около устните

•Подсвирквайте си някаква мелодия. След това нацупете устните си като за целувка и направете няколко въртеливи движения – отляво надясно и обратното.

 

•Поемете дълбоко въздух и издуйте бузите си и ги движете към всички ъгли на устата.

•Отново издуйте бузите си и лекичко ги потупвайте с дланите на ръцете си, докато се върнат в началната си позиция.

•Правете говорни упражнения пред огледалото, изговаряйки буквите А, И, О и У най-малко по 10 пъти.

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

 

Против двойна брадичка

•Раздвижете долната си челюст напред, назад и на всички посоки.

•Обтягайте и отпускайте шийните мускули от двете страни на брадичката

И не забравяйте – всяко упражнение повтаряйте около 10-15 пъти. Така ще засилите тонуса на лицевите мускули, а това от своя страна ще намали и изглади бръчките. Ако прилагате гимнастиката всеки ден, ефектът ще бъде забележителен!

А, и най-важното! 

Никога не потискайте смеха си от страх, че ще се сбръчкате. Напротив – искреният, сърдечен смях ни носи радост и незабравими емоции, красота и, разбира се, здраве!