#Най-честите форми на хиперпигментацията
- Основната форма на хиперпигментация е мелазма. Тя се свързва с пояна на пигментни петна по различни участъци от лицето – най-често бузите, челото или над горната устна. Обикновето мелазмата настъпва вследствие на хормонален дисбаланс. Най-често се появява по време на бременност, поради свръхпроизводството на естроген. Но се наблюдава и сред жени в детеродна възраст, които приемат някои контрацептиви.

- Другата често срещана форма са луничките (ефелиди).

#Лечение
- Хидрохинон
Петната по кожата (включително и старческите) обикновено се третират локално с избелващи кремове, най-често срещаната активна съставка в които е хидрохинонът. Тя изравнява петната на пигментираната кожа, като блокира ензима, задействащ производството на меланин. Хидрохинонът е мощна химическа съставка, която е желателно да се използва само по лекарско предписание или като част от скъпи дерматологични процедури. Третиратето на кожата с хидрохинон трябва задължително да се следва от нанасяне на продукт със SPF, в противен случай засегнатите участъци ще потъмнеят отново.

Внимание! Прекаляването с хидрохинон може да нанесе доста вреди на кожата поради своята висока токсичност.

Честата му употреба може да предизвика сериозни здравословни проблеми като рак (левкемия), алергии, фоточувствителност, увреждане на различни органи (черен дроб, бъбреци, надбъбречна жлеза), токсичен е за имунната, нервната и репродуктивната системи, както и за плода при бременни. Ето защо все повече специалисти днес съветват да прибягваме към натурални средства, притежаващи не по-малко ефикасни избелващи свойства (лимонови и портокалови кори, сладък корен, екстракт от мечо грозде и др.).

- Соя
Екстрактът от соя, извлечен от соевото растение, е също една от най-често използваните съставки в избелващите кремове, която доринася за освежаването и избелването на кожата. Клинично доказано е, че соята блокира меланозомите (малки части от меланин), навлезли в най-горния слой на кожата, и така премахва и предотвратява потъмняването.

- Ниацин (Niacinimide)
Форма на витамин В3, която, също като соята, предотвратява навлизането на меланозомите в горния слой на кожата.

- Елагинова киселина
Естествено вещество, получено от червено оцветените плодове като ягоди, череши и нарове. Това е антиоксидант, който предпазва от свободните радикали и вредата на UV-лъчите, блокирайки ензима, необходим за производството на меланин.

- Коджик киселина
Естествен антиоксидант, който се извлича от гъбичка. Изчиства кожата, възстановява я от различни увреждания и възпаления, като същевременно потиска производството на меланин.

- Папрат
Едновременно антиоксидант и противовъзпалително средство, съставката помага за предотвратяване и лечение на пигментацията чрез намаляване производството на тирозиназата – ензим, който провокира пигментацията.

- Лазерна терапия
Лечение чрез интензивно пулсираща лазерна светлина (IPL) – скъпо, но изключително ефективно средство за защита от хиперпигментацията. Преди да прибегнете към него, задължително се посъветвайте с лекар-дерматолог, който най-точно ще определи дали този тип терапия е подходяща за вас според типа кожа. В противен случай рискувате да задълбочите проблемите.

- Пилинг
Химическият пилинг, съдържащ салицилова и гликолова киселини, възстановява увредената пигментирана кожа. За приложението му е задължително да се спазват някои изисквания, като сезонност и фототип на кожата, съобразен с концентрацията на използваната за пилинга киселина. Среднодълбоките и дълбоки пилинги се осъществяват от дерматолог.

#Превенция и защита
Най-добрата защита срещу хиперпигментацията е редовното третиране на кожата с кремове със SPF 30 или с по-висок слънцезащитен фактор. Използването им целогодишно гарантира достатъчно добра защита от вредните UVA и UVB лъчи. Още по-добра алтернатива е употребата на слънцезащитни продукти, включващи в състава си цинков оксид, който се явява като мощна бариера специално срещу UVA-лъчите, проникващи дълбоко в кожата си. Попаднали в кожата, тези вредни лъчи стимулират образуването на пигментните клетки (меланоцити), за да произвеждат меланин. Това придава бронзовия тен на кожата, но и причинява страховити тъмни петна.

Наред с редовната употреба на козметични продукти със SPF, добра превенция за кожата са и храните, богати на антиоксиданти – такива са различните цветни плодове и зеленчуци, които имат свойството да укрепват защитните и възстановителни механизми на кожата.