Все още не е установена пряка връзка между поставяне на силиконови импланти и възникване на рак на гърдата. Според проучване най-ниска заболеваемост има при азиатките, а най-висока - в Сан Франциско и Хаваи. От рак на гърдата страдат предимно бели, богати и интелигентни жени.

Ако при жени със силиконови импланти възникне рак на гърдата, рискът за развитието на заболяването е същият както при жени без импланти и няма опасност ракът да протече по-злокачествено. Усложненията, които могат да се появят, са като при всяка една операция.

При поставяне на протезата около нея се образува съединителна тъкан и може да се получи втвърдяване и болка, която да наложи изваждане на импланта.

След като 50 хиляди британки бяха предупредени от националната им здравна служба, че силиконовите им импланти може да експлодират, истерията се пренесе и у нас.

Оказва се, че френската фирма производител на импланта е подменила гела, който се поставя в него.
Разрешение за внасяне на определен вид силикон се дава от Изпълнителната агенция по лекарствата. Коректната практика изисква жените да бъдат информирани какъв имплант им бива поставен и да получат съответните паспорти.

Към момента специалистите у нас не са получили изрично разпореждане да предприемат някакви действия, като изтегляне на френския имплант от пазара.


Този материал и видеото към него са предоставени от PRO.BG специално за LadyZone.bg.