Новият сезон изисква малко повече грижи за кожата, затова решихме да издирим няколко маски за различните типове кожа. При това – от най-любимите ни – с домашни продукти.

Като за начало няколко основни правила за различните типове кожа и задължителните трикчета, с които изглеждаме дори по-добре от обикновено.

Суха кожа

Сутрин и вечер почиствайте нежно с тоалетно мляко, а след миене, слагайте тоник на билкова основа. Особено в първите дни след зимата, е добре да използвате специален балсам за суха кожа, както и подходящ крем с по-плътна текстура.  С тяхна помощ ще подхраните кожата и ще я направите гладка и еластична.

Мазна кожа

Не я третирайте с неподходящи, агресивни продукти, защото те причиняват дехидратация и лющене. Най-добре е да почиствате лицето си с гелове или пяна с плодови киселини. Обикновените кремове няма да ви свършат работа, насочете се към гелове и флуиди, които хидратират, но не омазняват.

Смесена кожа

Ако кожата ви е мазна в областта на челото, носа и брадичката, но нормална или даже суха на бузите, изберете крем, който интензивно хидратира.

Зряла кожа

Овлажняващите кремове трябва да съдържат съставки, които се борят с бръчките и изглаждат кожата. Такива например са ретинолът, пептидите и зеленчуковите екстракти, които заздравяват кожата.

А сега, ето и рецептите:

Маска за всички типове кожа с белтък

Съставки: 2 белтъка и 2 с.л. суроватка

Разбъркайте в купичка. Нанесете на лицето и оставете 5 минути. След това измийте лицето с хладка вода и нежно подсушете с кърпа. Завършете с крем за лице.

Маска за чувствителна кожа с овесено брашно

(Тази маска е подходяща и при слънчеви изгаряния или просто за повредена по някаква причина кожа, съветват от squidoo.com)

Съставки: 1 ч.ч. суроватка, ½ ч.ч. овесено брашно

За мазна кожа: добавете няколко капки лимонов сок

За суха кожа: няколко ч.л. мед

Смесете всички съставки, нанесете на лицето и изчакайте така между 10-5 минути. Изплакнете с хладка вода и подсушете със затоплена предварително кърпа.

Маска за суха кожа с авокадо

(Отлична за хидратиране на суха и сбръчкана кожа)

Съставки: половин авокадо, ¼ ч.ч. мед

Смесете, нанесете и оставете 10-15 минути. Измийте с хладка вода. (Авокадото трябва да е добре узряло).

 

Очаквайте продължение.