Омръзна ли ви да четете едни и същи статии за кожата през лятото - за фототипи, за задължителната защита от слънце? Дъвче се едно и също тесто, което на всички вече ни е не само познато, но и омръзнало. Същевременно, на среща с приятелки, все някоя не знае и пита - "А мога ли веднага след епилация да ида на плаж?". Или пък "Тази луничка дали е опасна?". Оглеждаме се, повдигаме рамене и даваме не точни отговори, а предположения.

И понеже ни омръзна от това тесто, ви предлагаме свежо стръкче мента. То идва с полезната информация, която ни дава д-р Анелия Здравкова, дерматолог в Jewel skin clinic.
 С нея разговаряме не за клишираното "Как да подготвим кожата си за морето", а за наистина важните неща - какво правим, ако сме се епилирали преди плаж, на коя възраст кожата е най-податлива на вредното въздействие на слънцето и други. Четете - важно е!

Епилация и плаж

Има някои основни правила, които трябва да спазваме, ако сме се епилирали преди плажа. Задължително се информирайте и проверете дали излагането на слънце не е забранено от вида епилация, който сте прилагали скоро.
# При фотоепилация две седмици преди и след процедурата не бива да се излагате на слънце.
# При кола маската не се препоръчва излагане на слънчеви лъчи в деня на самата процедура или до успокояване на кожата при по-чувствителните хора.
При лазерна епилация не е препоръчително излагане на слънце и процедури със солариум поне 3 дни преди и след процедура.


Снимка: iStock

Лунички и слънце

Премахването на луничките трябва да бъде комплексно решаван проблем. Включва използването както на високостепенна слънцезащита и локални изсветляващи продукти, така и на специализирани процедури – лазерна терапия, химически пилинг, мезотерапия и др. Желателно е повечето такива терапии да не се осъществяват през летните месеци на годината и при планирано излагане на действието на слънчевите лъчи, защото се засилва рискът от хиперпигментации.

Възраст на кожата и проблеми

Детската кожа е по-чувствителна от тази на възрастните, защото техния хидролипиден слой е по-малко развит. Децата често играят навън, което ги излага на 3 пъти по-голяма слънчева радиация, отколкото възрастните. Затова при всяко излизане навън е хубаво да защитите детето си със слънцезащитен крем с фактор поне 15. Бебетата не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, но е хубаво да бъдат извеждани навън, за да приемат по естествен начин изключително полезния за развитието на костите витамин D.

Процедури подходящи за лятото

През лятото кожата се нуждае от хидратация. Много подходяща е мезотерапия, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, които хидратират кожата и намаляват увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, а така забавят и преждевременното стареене. Мезолифт е друг ефективен метод за подмладяване на кожата, защото съдържа само хиалуронова киселина и намалява фините бръчки, освежава кожата на лицето. Плазмотерапията е процедура, изключително подходяща за летните месеци, значително повишава колагеновата синтеза, цялостно регенерира и освежава кожата.

През лятото устните се дехидратират, напукват и губят обем. Това може да бъде възстановено с поставяне на филър хиалуронова киселина. Устните стават по-сочни и оформени. 

Неприятните бръчици около очите, между веждите и по челото могат да бъдат загладени чрез инжектиране на ботулинов токсин.

Много ефикасна и безопасна  процедура за намаляване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс.

Препоръчително е веднъж месечно да се посещава квалифициран козметик, който ще почисти лицето и ще приложи подходящи хидратиращи терапии, масаж на лице, грижа да околоочния контур.

Антицелулитните процедури са подходящи целогодишно, но се препоръчва да са особено интензивни през пролетните месеци, за да постигнем желания резултат за лятото.

Процедури, които НЕ се правят през лятото

През летните месеци ултравиолетовите лъчи въздействат най-силно върху кожата, като увреждат на първо място епидермиса, но проникват и в по-дълбоките слоеве. Затова се препоръчва в периода май-септември да не се правят процедури, свързани с премахването на клетки на епидермиса - това са пилингът и избелването на кожата, аблативните лазерни процедури. Би могло да се прилагат по-леки пилинги с нисък процент вещество за общо освежаване на кожата, за стягане на порите и изсветляване на леки повърхностни пигментации, но задължително съчетано с висок фактор фотозащита.

През лятото не трябва да се отстраняват също новообразувания като папиломи, бенки, кератоми и т.н. съдови “звездички”. Под въздействието на слънцето на мястото на отстранената бенка можа да възникне устойчива пигментация и да се наложи повторно отстраняване.

Трябва да се внимава и с маските за лице. Лимонът, краставицата, ягодите и други продукти съдържат фруктови киселини и избелват кожата. След тяхната употреба не се препоръчват слънчеви бани за период от 1-2 дни, за да се избегне появата на пигментни петна.

Лято и ботокс - да или не?

Тази безболезнена, бърза процедура позволява да изчезнат дълбоките мимически бръчки, осигурявайки свеж, естетически приятен външен вид. Целият процес на инжектиране  е около 15 минути, а ефектът е средно между 3-6 месеца. Добре е да се направи преди летните отпуск, за да обхване лятото, когато най-интензивно набръчкваме зоните около очите, между веждите и челото, примижавайки срещу слънцето. Обикновено процедурата се повтаря през есенните или зимните месеци. Добре е да се знае, че ефектът започва средно от 2-3 дни до 10 дни след процедурата, така че ако искаме да изглеждаме свежи за морето или лятно събитие, е удачно да направите процедурата поне 2 седмици преди това.