Прах от лава, извлечен от биологично чист вулкан ще ни детоксикира и осигури вечна младост и дълголетие. Капсули за клетъчна регенерация чрез теломеразна активизация и крем, който замества филърите, age breaker капсули– това са само част от революционните антиейджинг таблетки, прахчета и мазила, по които са полудели в Европа. Това стана ясно на наскоро провелия се в Берлин първи европейски конгрес по антиейджинг медицина, в който участваха страни като Швейцария, Англия, Германия, Франция, Австрия. “Всички тези продукти са пазара на ЕС, но са изключително елитарни там. ” – разказва д-р Сияна Живкова, дермотолог от столичната Jewel skin clinic, която присъства на конгреса.

У нас директно от Германия идват няколко нови процедури, които със сигурност ще намерят своите последователи. Химичен пилинг на базата на TCA (трихлороцетна киселина) с визуален контрол на неутрализацията е разработен така че да осигури 80% повече комфорт и 20% повече ефективност от стария. “ТСА пилингът е създаден така, че да не причинява болка – с т.нар pain control, което позволява да бъде прилаган и върху пациенти, които са с чувствителна кожа.“ – разяснява д-р Живкова.


На конгреса в Берлин изрично се коментира и темата за черния пазар и за съществуването на сайтове за продукти за домашна упортреба, които крият рискове за здравето”. Подобни продукти се намират и у нас, като идват главно от Китай, Индия и Пакистан. Причината да се разпространяват е именно ниската им цена.


По време на конгреса беше отделено внимание и за риска от страничните ефекти на продуктите. “Оказва се, че както при филърите с лицензирана хиалуронова киселина, така и при силикона и други гелове, които се използваха в близкото минало, се наблюдават  странични ефекти, но след години.” – коментира д-р Живкова. Причината за това може да бъде недостатъчната абсорбция или засягането на тъкани и структури на кожата с трайни последствия.

Конгресът в Берлин поставя на дневен ред и същността на антиейджинг медицината. Да умреш с деменция и без бръчки? Това ли действително е идеята? Естествено, че не. Смисълът на най-новия клон от медицината е в лайфстайла, който се превръща вече в религия – да живееш здравословно, да се храниш здравословно и да мислиш здравословно.