Известно е, че нарът е полезен за здравето. Той се слави със своите антиоксидантни и прочистващи организма свойства. От известно време се говореше, че плодът от Централна Азия е допринася за забавянето на процеса на състаряване на кожата, но тезата не бе доказана до днес.

Този месец, учени от Политехническият институт в Швейцария, обявиха нарът за официален хранител на вечната младост. За целта са били осъществени два отделни експеримента - един върху червей, чийто живот е между осем и 10 дни, а вторият върху гризачи, чиято физическа дейност е била наблюдавана.

#Подмладяване до 45% 

След инжектирането на молекулите, съдържащи се в нара, в кръвта на опитните животи, специалистите установяват, че животът на червеите се удължава с 45%, а издръжливостта на гризачите е сравнително по-висока от обичайното - с цели 42%. 

#Един плод, но не за всички

Естествено, че е излишно да консумираме сок от нар с литри на ден. Истината е, че молекуларния процес, допринасящ за анти-ейдж ефекта е активиран по време на храносмилане т.е. съвместно със стомашните киселите, характерни за човешкото тяло.

#Другите продукти, които забавят състаряването на кожата са

Червеният боб, морските дарове и мидите, лешниците, ревенът, слънчогледовите семки, ацеролата, горчицата на зърна и мандарините.