Много жени се чудят как и опитват какво ли не, за да постигнат перфектния грим, който ще прикрие идеално несъвършенствата на кожата. Сега новите технологии идват на помощ. Учените от Института за компютърни технологии "Макс Планк" са създали компютърна програма, която използва снимка на женско лице, за да определи какъв е перфектният грим, който отива на дадена жена. Софтуерът използва информационен архив от предварително зададени копия на лица. Чудото беше представено на технологичното изложение CeBIT в Хановер, Германия.

Учените първо направили снимки на 60 женски лица с и без грим, както и с различно осветление. Всички фотографии били използвани, за да образуват триизмерни модели на лицата. „С тези модели можем много прецизно да анализираме цвета на кожата, очите и косата, както и формата на лицето. Събрахме функциите в информационна система, в която новите лица могат да бъдат пригодени“, обяснява главният разработчик на програмата Кристина Шербаум. Компютърът автоматично показва кой грим ще акцентира и ще подчертае най-добре хубавите черти на лицето на дадена жена.

Същите методи, използвани за създаването на специалния софтуер могат да бъдат приложени, за да се покаже как ще изглежда лицето на дадена жена след 30 години, например. С помощта му може да бъде определено кои черти на лицето изглеждат по-мъжки и кои от тях са по-женствени, допълва Кристина Шербаум.