Младостта е до време и точно заради това е добре да сме наясно с вредните навици, които водят до преждевременно състаряване на кожата.

Вижте кои са те:

Стресът

Въпреки, че не познаваме човек, който да мечтае за ден, изпълнен със стрес и напрежение, някои носят предните две като медал на ревера си. За съжаление, тази „почест” носи със себе си убит и доста безжизнен тен. Според дерматолозите, стресът влошава всеки кожен проблем и ускорява състаряването. Той може да дехидратира кожата, да задълбочи бръчиците и да възпрепятства обновяването на клетките. Стресът също ни кара да пушим повече, да пием повече и да спортуваме по-малко – нито едно от тези не се отразява добре на лицето. Ако не можете да намалите стреса, опитайте да се научите да си почивате с медитация.

Никотинът

Възбраните за пушене започват да се следят по-строго и у нас, но истината е, че те няма да спрат много от пушачите. Освен, че са причинител номер едно на рак на белите дробове, цигарите изсушават кожата и я повреждат. Пушенето е директно отравяне на всички органи, включително на кожата и кръвните съдове, които я хранят. Цигарите не само, че ускоряват процеса на стареене, но и повишават риска от рак на кожата. Добрите новини са, че така, както с отказването на цигарите можем да възстановим дейността на белия дроб до пълния му капацитет, така можем да върнем живота на тена си. Разликата е видима само след няколко седмици здравословно въздържание.

Захарта

Захарта не е пътят към по-сладък цвят на лицето. Менюто, включващо големи количества рафинирани въглехидрати и сладки неща, ще доведе до загуба на еластичността на кожата ви. Когато кръвната ви захар е стабилна, допълнителната такава в кръвообръщението може да се прикачи към протеините в кожата и да разруши колагена и еластина – градивните елементи, които правят кожата ни силна и здрава. Последствията? Бръчки и торбички. Ако все пак не можете да ограничите съвсем вафличките и шоколадчетата, добавете протеини към менюто си, за да запазите нивата на захарта в кръвта си нормални и да си спечелите по-малко щети на кожата, съветват от ivillage.com.

Липса на ретинол

При толкова много продукти за кожата на пазара, как да знаете какво да си купите? Според всички дерматолози в арсенала на всяка жена за борба със стареенето трябва да присъства ретинолът – производен на витамин А, който наистина може да повлияе процесите на остаряване в по-благоприятна посока. Редовната употреба ще даде резултати в рамките на 4 до 6 седмици. Така ще намалите фините бръчици по лицето, ще преустановите обезцветяването на кожата, ще я направи по-гладка и ще затвори порите. Въпреки, че предписаният с рецепта ретиноид е най-добрият вариант, ретинолът също върши добра работа. Използвайте го през нощта (преди лягане), защото слънцето го деактивира. Вероятно е хората с чувствителна кожа да имат проблеми с употребата му, затова опитайте да намажете първо на малък участък, за да сте сигурни, че няма да получите алергична реакция.

Алкохолът

Твърде многото купони са чудесни за психическото ви състояние, но може да са фатални за кожата. Ако пиете често, това ще ви състари преждевременно. Вредният навик не само, че действа дехидратиращо, но ако прекалявате, това може да повлияе негативно на усвояването на хранителните вещества, които поддържат кожата ни еластична. Обратно на популярните схващания, алкохолът ни пречи да се наспим като хората. Онези, които се изчервяват след чаша вино са податливи на друг състаряващ ефект – спукани капиляри и грапава кожа. Ако често добивате розови бузки, използвайте крем на основа на соята с успокояващи съставки, като ниацинамида, например. Колкото до пиенето – колкото по-малко, толкова по-добре.

Очаквайте продължение.