Етеричното масло от нероли се извлича от цветовете на горчивия портокал. Дървото, чието латинско наименование е Citrus aurantium, се отглежда на големи масиви в Индия, Африка и някои страни по средиземноморското крайбрежие.


Маслото е една от най-често използваните в парфюмерията. Комбинира се с кардамон, праскова, лимон, жасмин и др. Маслото от нероли подмладява, подхранва и тонизира кожата. Влиза в състава на парфюми и козметични продукти (най-вече) за лице. И макар днес да може да се закупи в натурален вид в малки шишенца, за да стигне до там, неролито е извървяло дълъг път.


В средиземноморските страни портокалът е внесен от арабите през 1 в. след Хр.  Маврите отглеждали големи плантации с това дърво в Южна Испания.

Но може би нищо нямаше да е същото без една принцеса

Според легендата името нероли идва от името на градче близо до Рим. Там живеела Ана-Мари Орсини, принцеса на Нерола. Благородната дама била от френски произход и като всяка французойка била изискана, елегантна и обичала всичко по нея да ухае приятно. Точно затова ароматизирала гардероба си с вълшебния аромат, който се носел из градчето, когато започнат да цъфтят портокалите. Но тя не просто поставяла цветове между дрехите си. Тя била първата, която дестилирала тези цветове до получаването на етерично масло. Ароматът толкова много се харесал на хората, че те го кръстили нероли – в чест на принцесата изобретател.

Днес, за да се извлекат 800 г нероли, са нужни 1 тон цветове от горчив портокал

Маслото от нероли успокоява спазмите, помага при депресия, тушира силните негативни емоционални състояния. Ароматът му е добър лек срещу безсъние. Нероли има лек цитрусов аромат с нежни флорални нотки. Дали френската принцеса е забелязала друго полезно, освен прекрасния аромат на маслото, ние не знаем. Факт е обаче, че то е много повече от вълшебен аромат.



Какво го прави по-специално?

Маслото от нероли действа благотворно върху имунната система на жените. То  тонизира и укрепва организма в преходните състояния – пубертет, след раждане, менопауза и др. Действа и като силен сексуален стимулатор. Ароматерапевтичните сеанси с масло от нероли се препоръчват при фригидност и импотентност. Маслото успокоява възпаленията на кожата и свива разширените капиляри. Овлажнява сухата кожа и заглажда фините бръчици.

Как да използваме маслото от нероли:

  • ароматизиране на дрехите с нероли

Гребнете половин ллъжичка сол. Върху нея капнете 7 капки от етеричното масло. Разтворете солта с маслото в леген с хладка вода. Изплакнете изпраните дрехи във водата.

  • нероли в ароматизираща лампа

Сипете 6-7 капки от маслото в ароматизираща лампа и я запалете. Ароматът, който ще се разнесе из стаята, действа възбуждащо на сексуалната енергия.