За вредата от захарта е изписано какво ли не. Но за нейните положителни качества определено се говори много по-малко. Всички знаем, че прекалената консумация на захар води до бързо и значително увеличаване на теглото, а оттам и до редица други проблеми от естетичен и здравословен характер.

Що се касае до козметичното въздействие на кристалните зрънца, оказва се, че те притежават едно удивително вълшебно свойство – да подмладяват кожата. Ползите от захарта обаче не се изчерпват само до външното й приложение. Някои диетолози включват в диетата известно количество захар именно поради качествата й да прави кожата по-гладка и красива. Напротив, ниското количество на захар в кръвта често пъти е причина за образуването на тъмни кръгове под очите и появата на пепелявосив тен на лицето.

Ето някои известни и не толкова известни благотворни ползи на захарта за кожата:

Почиства и изглажда

Не случайно захарните ексфолианти са известни като едни от най-ефикасните натурални продукти. 1 ч.л. захар можете да добавите към почистващото тоалетно мляко или гел за лице и да втриете сместа леко върху лицето. Прекрасно въздействие оказва и захарта, примесена с лимонов сок и мед. Захарните кристалчета са леки и спомагат за нежното отстраняване на мъртвите кожни клетки. Наред с това те се явяват и като чудесни помощници в отстраняването на натрупаните в порите замърсявания.

Омекотява и хидратира

Ползите от захарта за кожата не се ограничават само до отстраняването на мъртвите клетки и до почистването на порите. Смесена в зехтин например, кафявата захар има изключително омекотяващо и овлажняващо кожата въздействие. Благодарение на богатото си съдържание на витамин Е и омега-3 пък, маслиновото масло действа като мощен хидратант върху кожата, подхранва я, придава й мекота, блясък и еластичност.

Поддържа масления баланс на кожата

Едно от големите предимства на захарта по отношение въздействието й върху кожата е свойството й да поддържа маслен баланс. Това се дължи на наличието в състава й на два изключително важни компонента: гликолова киселина и алфа-хидрокси киселина. Тези съставки помагат за поддържането на перфектен маслен баланс, предпазвайки кожата както от изсушаване, така и от прекалено омазняване.

Защитава от токсини и забавя процесите на стареене

Захарта притежава и още едно удивително качество! Тя е силен антиоксидант – враг на свободните радикали. Захарните ексфолианти не само почистват, но и не позволяват на токсините да атакуват клетките на кожата. Това им въздействие от своя страна забавя процесите на стареене и помага на кожата да запази свежия си и младежки вид.