За борба с черните точки има много народни средства, които може успешно да се използват в домашни условия. Например, белтъчна маска. Трябва само да разбиете белтъците на яйце със супена лъжица захар, да го нанесете на лицето и да изчакате докато изсъхне. След това нанесете останала част от сместа и с потупващи движения масажирайте лицето с върховете на пръстите.

Следващата рецепта с белтък включва и лимонов сок – 2 ч.л. и същото количество сок от алое. Тази смес трябва да разбиете с миксер и да нанесете на местата, където има черни точки. Когато засъхне, нанесете отгоре втори слой, и след 15 минути измийте с хладка вода.

Има и маски със сода, които много добре почистват, но не бива да ги прилагате, ако кожата е възпалена или раздразнена. Вземете ½ ч.л. сода и готварска сол, смесете ги, нанесете сместа върху навлажнен памучен тампон, измийте лицето с гореща вода, колкото може да търпите. И започнете да обработвате с тампона проблемните места.

Това трябва да се прави изключително внимателно, без да се навреди на кожата, а след това измийте с хладка вода и нанесете овлажняващ крем. Подобна обработка не бива да правите повече от един път в седмицата, а вместо сол може да се използват трици, царевица или смлени овесени ядки.

Не забравяйте, че появата на комедоните трябва да се предотврати – правилно хранене и грижа за кожата, ползването на качествена декоративна козметика.