Чували сте за "еликсири на младостта”, нали? Следователно сте се питали - какво съдържат те! Отговорът е - вещества, които се борят със свободните радикали и останалите фактори, предизвикващи процесите на стареене. Затова включването им в ежедневното ни меню и редовната им консумация са гаранция за младежкия, свеж и здрав вид на кожата.

Ето примерно меню.
По всяко време на деня – 8 чаши вода
Сутрин – Зелен сок от кале + 1 лате със соево мляко
Следобед – 2 ч.ч. зелен чай
Вечер – 1 голяма чаша сок от нар
Преди сън – 1 голяма чаша сок от краставица с вода

Какво е въздействието на определени напитки върху кожата?

#Вода
Водата е основен компонент за нашите здраве и красота. Оптималното количество вода е 8 чаши дневно. Освен до дехидратация, предизвикваща главоболие, нервност, слаба концентрация и липса на апетит, недостатъчното количество вода води и до изсушаване и състаряване на кожата. За сметка на това пък редовната консумация на вода избистря, омекотява, освежава и подмладява кожата. Поддържа оптималното нивото на тургора, отговарящ за еластичността и младежкия вид на кожата.

#Зелен сок от кале
Калето е невероятна витаминозна бомба за кожата. То съдържа високо количество витамин А и подпомага растежа и заздравяването на клетките на кожата. Витамин А стои в основата на изграждането и поддържането нивото на колагена, което го правръща и в мощно средство в борбата със старостта.

#Соево мляко
Високото съдържание на изофлавони в соята се грижи за нивото на колагена, на който кожата дължи своята мекота и еластичност. Изследвания сочат, че консумацията на соево мляко дори може да предпази кожата от вредното въздействие на UV-лъчите, и така да предотврати образуването на бръчки, дължащи се на слънчевата светлина. Като бонус, минералите и протеините в соевото мляко допринасят значително за намаляването на тъмните петна по кожата.

#Зелен чай
Той е пълен с антиоксиданти, като катехини и полифеноли, които защитават кожата от ултравиолетовите лъчи и я предпазват от изгаряне. Консумацията на зелени чай помага за намаляването и предотвратяването на различни възпаления и зачервявания по кожата.

#Сок от нар
Нарът е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти и полифеноли – над два пъти повече от зеления чай. Богат източник е на минерали и витамини А, С, Е, К и В. Консумацията на сок от нар подобрява тонуса на кожата, увеличава колагена в клетките, спомага за регенерацията на кожата и нейното хидратиране, съдържа специални слънцезащитни химични съединения, които имат функцията да предпазват кожата от вредните UV-лъчи. Резултатът от всичко това е: по-малко бръчки и гладка копринено мека кожа.

#Краставица
Краставиците съдържат 90% вода и хидратират кожата отвътре. Освен това те са пълни и с минерали, като магнезий и калий, които помагат за поддържането на рН на кожата, както и за намаляването на възпалителните процеси по кожата.