Омазняването на кожата е проблем, който се дължи на свръхактивност на мастните жлези. Причините за това са комплексни - от хормонални нарушения до влиянието на храната, която приемаме. Мазната кожа се появява най-често през пубертета, но може да бъде активна и във  всяка друга възраст. Предлагаме ви няколко начина, които ще ви помогнат да намалите дейността на мастните жлези.

  • Измивайте лицето си с топла вода, но не гореща вода и гел или друг продукт поне три пъти дневно. Топлата вода е много по-ефективна за измиване и отваряне на запушените пори от студената.
  • Спортувайте. Редовните упражнения ускоряват притока на кръв и подобряват кръвообращението, което води до отпушване на порите. Макар че е доста неприятно, изпотяването има чудотворен ефект върху кожата и помага в борбата с акнето.
  • Маската с хума, поставяна два пъти седмично, ще отнеме излишното количеството себум, който отделя кожата ви. Ако имате смесен тип кожа, изберете маска с розова глина.
  • Използвайте тампони или мокри кърпички с чаено дърво, лимон, лайка или силициева киселина, когато сте навън или пътувате. С тях ще почистите и тонизирате лицето си.
  • Купувайте козметика, която е на водна основа. Слагайте пудра, вместо фон-дьо-тен. Тя се абсорбира по-бързо от кожата и матира лъщенето, характерно най-вече за Т-зоната – чело, нос и брадичка.
  • Бъдете внимателни с  противозачатъчните хапчета.  Хормоналният дисбаланс е основният двигател на появата на акнето, но чеесто именно хапчетата за регулиране нивата на хормоните са източник на проблемите. Ако хапчетата не ви влияят добре, консултирайте се със специалист за преустановяване на употребата им или за смяна на вида.
  • Ексфолиирайте, но с мярка. Всекидневното ексфолииране е напълно погрешна практика, защото честото триене на кожата провокира отделянето на себум в още по-голямо количество. Един път в седмицата е напълно достатъчен.