Без аромата на елхата Коледа и Нова година не биха били същите. Може би това е причината много хора да слагат по едно-две клончета от истинска елха в дома си, въпреки че за украса избират изкуствено дърво. 

Малко хора обаче знаят, че елховите и боровите иглички мохат да се използват и за разкрасяване.

Елхов тоник

Измийте с хладна вода игличките. Една супена лъжица иглички се залива с 1 ч. ч. кипяща вода. Оставете да престои 20-30 минути, като от време на време разбърквате с дървена лъжица. Прецедете отварата през марля. С ароматната течност може да приготвяте различни маски. Тя ще обогати кожата ви с витамини и ще й помогне да възстанови естествения си баланс.

Маска за суха кожа

Смесете 50 мл елхов тоник с кисело мляко със средна масленост и смесете до хомогенност. Маската се нанася на кожата и стои 30 минути. Измива се с топла вода. Маската има тонизиращо и избелващо действие.

Маска за мазна кожа

Разбийте добре един яйчен белтък. Добавете щипка сол, 1 ч. л. елхов лосиони сока на половин лимон. Смесете всичко добре и нанесете на лицето. След 10-15 минути измийте с топла вода. За край на процедурата изплакнете лицето с минерална вода.

Елхово-млечен компрес

Вземете малко елхово клонче. Нарежете игличките на парченца и ги залейте с прясно мляко. На 100 г иглички добавяйте 0,5 мл мляко. Сложете на хотлона, докато кипне и оставете да поври 30 минути. Прецедете разтвора. Намокрете марля с елхово-млечната смес и я положете на лицето си. Стойте така 15 минути. Компресът освежава кожата и заглажда бръчките.

Боров лосион за проблемна кожа

Залейте една шепа борови иглички с 0,5 л вода. Оставете да поври около 10 минути и прецедете. В отварата добавете 50 мл водка и 50 мл кипяща вода. Обтривайте лицето с този лосион всяка сутрин и вечер.