Есента е сезон, по времето на който косата ни е подложена на редица изпитания – мъгла, влага, вятър и дъжд, в резултат на които тя губи естествената си мекота, форма и блясък. Косъмът изтънява, появяват се себорея и косопад. За щастие има начин да възвърнем силата на косата си, и той е като започнем да я третираме с маски, които лесно можем да си приготвим сами у дома:

Маска с кокосово масло и зехтин
Смесете в чаша няколко капки кокосово масло и зехтин в съотношение 1:1. С получената смес облейте косата си и внимателно разнесете от корените към върха на косата. След това покрийте косата си с шапчица за душ за 1 час. Изплакнете с мек билков шампоан и балсам.
Тази маска е подходяща за суха и чуплива коса. Нейните хидратиращи съставки правят косата мека и блестяща.

Бананова крем маска
Пасирайте един добре узрял банан в блендер. Добавете 1 с.л. мед. Получената смес нанесете върху косата си, като добре втриете в корените. Оставете да престои 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода.
Съставките в банана притежават мощно подхранващо въздейсвие. Маската е подходяща за всякакъв тип коса.

Маска за коса с овесена каша
Смесете шепа овесени ядки, 3-4 с.л. прясно мляко и 2-3 капки бадемово масло и направите паста. Нанесете получената смес върху добре разресаната предварително коса. Масажирайте нежно. Оставете маската да подейства 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода.
Тази маска е подходяща за коса, предразположена към омазнаяване на скалпа, пърхот и възпаления. Тя помага за регулирането на себума, премахва пърхота, защитава космените фоликули и стимулира растежа на косата.

Маска с хибискус
Накиснете шепа венчелистчета хибискус за една нощ в чаша вода. Преди да нанасете добавете 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. прясно мляко. Оставете маската върху косата си около 20-25 минути, след което изплакнете.
Тази маска е подходяща за коса със слаби корени. Хибискусът е известен с укрепващите си корените на косата свойства.

Яйчена маска
Смесете белтъка на 1 яйце с 1 ч.л. зехтин. Разбийте сместа до получаване на кремообразна консистенция. Нанесете равномерно върху скалпа и косата. Оставете да подейства около 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода и мек шампоан.
Яйцата са известни с чудотворните си качества. Те са богати на протеини, витамини, мастни киселини и антиоксиданти. Яйчената маска подхранва косата и стимулира нейния растеж. Тук поднесената е особено подходяща за изтъняла коса, страдаща от косопад.