За да приготвите маската, имате нужда от бяла хума на прах и розова вода. И двата продукта можете да закупите от аптеките, козметичните вериги или от магазинчетата за традиционни български сувенири.

В дървен, керамичен или стъклен съд изсипете 2-3 с. л хума и добавете розова вода, докато се получи рядка каша. Използването на метални съдове не е препоръчително, защото те окисляват продуктите. Пригответе маската, непосредствено преди да я ползвате. В противен случай рискувате да изсъхне. Нанесете я на тънък пласт с пръсти или с четчица. Препоръчваме ви такава със силиконови част за нанасяне, защото се почиства най-лесно. Когато изсъхне и повърхността на маската започне леко да се пука (след около 15 минути), измийте лицето си с хладка вода и нанесете подхранващ крем. Кожата става чиста, гладка и мека.

Хумата действа изключително благотворно върху мазната кожа, като регулира омазняването, почиства порите в дълбочина и видимо ги свива. Розовата вода хидратира и тонизира, действа противовъзпалително, има успокояващ ефект върху кожа с акне и оставя лек и приятен аромат.