Факт е, че в козметиката с най-широко разпространение от всички видове глини се слави бялата. И не случайно. Нейното действие се оказва многофункционално – почистващо, антисептично, противовъзпалително и тонизиращо. Благодарение на богатото си съдържание на минерали (най-много от които каолинит, цинк и магнезий) бялата глина възвръща и запазва еластичността и блясъка на кожата, премахва комедоните и благоприятства метаболизма на кожните клетки. Подходяща е за всеки тип кожа – както за повехнала и суха, така и за мазна и склонна към разширени пори.

Как да си я приготвим сами в домашни условия и какво трябва да знаем относно спецификата при нанасянето на маската от бяла глина:

За гладка и мека кожа

Заливат се100 г бяла глина с 30 мл гореща вода. Разбъркват се до получаване на хомогенна смес. Преди нанасянето е хубаво да се уверим, че кашата е търпимо топла, като капнем малко върху опакото на дланта си. С шпатула или четчица глината се нанася внимателно, като се внимава пространството около очите да бъде свободно. Препоръчетилно е това да стане на тънък слой, поради факта, че след като изсъхне, глината има свойството силно да опъва кожата. Оставя се да въздейства не повече от 15 минути.

Срещу комедони

Ако нанесем обаче глината на дебел слой, има начин да омекотим въздействието й, като капнем няколко капки течен парафин. Така водата няма да се изпари. Задържането на влага в маската ще възпрепятства втвърдяването й. След нанасянето е желателно да се поставят върху затворените очи парченца памук, напоени в борова вода. Това чувствително ще намали усещането за опъване около тях. И тази маска се оставя да подейства не повече от 15-20 минути. Отстранява се с мека гъба, мокро памучно тампонче или кърпи за компрес. Ако маската е много твърда, лесно ще я омекотим, като поставим топли компреси. Накрая, за да се свият порите, процедурата задължително се завършва с два студени компреса.

Маската от бяла глина освен че има дълбоко почистващо и подхранващо действие, показва отлични резултати и в борбата срещу комедоните и широките пори. Поради вероятността маската да предизвика леко зачервяване на кожата се препоръчва тя да се поставя вечер преди сън.