Лунички и младост са почти синоними. Чаровните петънца се появяват интензивно по лицата на малчуганите, но с напредване на възрастта могат и да изчезнат. За колкото и симпатично да намират околните едно луничаво лице, хората с лунички обикновено не са на това мнение. Те не харесват "различното" си лице и опитват много начини, за да премахнат луничките.
Пигментът, който ги образува, се намира дълбоко под кожата. Важно е лицето да бъде  предпазвано, за да се предотвари появата на тези петънца. Пазете се от слънцето и не излагайте лицето си на лъчите му, ако кожата ви не е защитена. Приемайте витамин C, яжте плодове и зеленчуци, а също така - мед.
Предлагаме ви няколко маски, с които луничките дори да не изчезнат съвсем, със сигурност ще избледнеят.

Бадемово мляко

Поставете една шепа бадеми в кипяща вода за десетина минути. Люспите им ще омекнат и ще можете лесно да ги обелите. Пасирайте ядките и добавете 1 с. л. сварено прясно мляко и 1 с. л мед. Намжете лицето и оставете да изсъхне за около 15 минути. След това измийте с хладка вода. Ако прилагате тази маска ежедневно, ще видите резултат до една седмица.

Магданозен лосион

Изцедете сока от една връзка магданоз. Към него прибавете прясно мляко в съотношение 1:1. Намазвайте лицето всекидневно, оставяйте да престои около 10 минути и отмивайте с хладка вода.

С хума

Към 1 с. л хума на прах добавете 2 ч. л. лимонов сок. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Намажете лицето и оставете, докато усетите, че сместа се е втвърдила и силно опъва кожата ви. След това измийте с хладка вода.