Трудно можем да отгатнем как би изглеждала кожата ни след 10 години. А какво ли ще се случи след 20? Разбира се, някои от нас са благословени с добри гени, които лесно прикриват безжалосните удари, които ни нанася времето. Какво да правим обаче, ако сме изтеглили късата клечка и не можем да се похвалим с подобна новина?

Д-р Рути Харпър, тексастки дерматолог и основател на Skinshift, използва ДНК технология, с помощта на която насочва пациентите си към един или друг козметичен продукт.

"Понякога цената на продукта няма значение. Ако той не е подходящ за кожата ни, значи не е правилният избор", споделя д-р Харпър.

Целият процес стартира с ДНК проба, която пациентът изпраща за изследване. В лабораторията биват изследвани секции от пробата, наречени единични нуклеотидни полиморфизми (SNP). Д-р Харпър обръща специално внимание на пет различни SNP: факторът, определящ образуването на колаген; факторът, отговарящ за защитата ни от слънцето; факторът, предпазващ антиоксидантите, постъпили в организма; факторът, предотвратяващ ефектът на Мейлард и факторът, борещ се срещу възпаленията.

Всеки от тези фактори може да влияе в различна степен на стареенето на кожата ви, в зависимост от това какви точно гени носите.

Макар и не съвсем навлязла в козметичните среди, тази практика със сигурност ще завладее целия свят. Достъпно в Америка, Великобритания и Испания, ДНК тестването заслужено си печели място на един от най-иновативните и резултатни методи до момента.