Има някои съставки, които се нуждаят от специално внимание, като общото правило, което трябва да спазваме за по-голямата част от тях е съхранението им на хладни и тъмни места, далеч от слънчевата светлина.

#Хидратиращи продукти
Козметиката с овлажняваща формула и слънцезащитен фактор задължително трябва да се съхранява на тъмно и хладно място далеч от прекия досег на слънчевите лъчи. Не случайно повечето слънцезащитни продукти са в непрозрачни флакони – това е предпазна мярка от абсорбиращото действие на слънчевите лъчи, което действа върху крема независимо дали е наложен върху кожата или е във флакона. Някои съставки в овлажняващите козметични продукти могат да потъмнеят в резултат на въздействието на кислорода и прекомерното им излагане на слънчева светлина. Такива са зеленият чай, ретинорът и киселините. Затова, когато купувате такъв продукт, винаги следете за съставните вещества, отбелязани върху етикета му.

#Продукти за коса
Шампоани, балсами, маски за коса и т.н. спокойно може да съхранявате в банята, стига да ги използвате редовно. В случай че сред тях има и такива, които използвате много по-рядко или единствено при специални случаи, експертите съветват да ги приберете на тъмно и сухо място, далеч от влага и пряка топлина. Такива удачни места са килерът или чекмеджето. Поставен на светло, топло и влажно място, каквото е банята, това лесно би могло да навреди на емулсията и формулата на продукта.

#Прахообразни продукти
Превенцията при прахообразните козметични продукти, като пудри, фон дьо тен, руж и сенки за очи, трябва да бъде насочена преди всичко към запазването на техния цвят. Оставени на пряка слънчева светлина, тяхната формула рискува да бъде унищожена. В резултат, с времето цветовете ще избледнеят, тъй като UV-лъчите оказват увреждащо действие върху пигментацията на продуктите. Затова, където и да ги сложите след употреба – в чекмедже, шкафчето под мивката или в чантичката си за гримове – няма да сгрешите. Важно е да са далеч от слънчевата светлина.

#Течна основа
Хладълникът не е удачно място за съхранение на течната основа. Далеч по-добрата алтернатива е козметичната чантичка или чекмедже. Тази превантивна мярка помага да спасите продукта от преждевременното му разваляне, за което ще допринесе най-вече ниската температура. За пълноценно съхранение на течните основи, ги поставяйте в плътно и херметически затворени контейнери.

#Парфюми
Парфюмите са непостоянни – те могат да включват в състава си близо 100 различни миниатюрни компонента, които могат да бъдат много чувствителни на околната среда.
Ето защо парфюмите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Така ще удължите живота им. Хладилникът е добро място за съхранение на любимите аромати, защото ниската и постоянна температура в тях предотвратява окисляването и запазва аромата по-дълго време.

#Четки за грим
Можете да ги поставите във всяко едно кътче от дома си, с изключение единствено на банята. Четките за грим могат да абсорбират влага, която от своя страна да провокира появата и развитието на бактерии. В случай, че ги съхранявате в банята, дръжте ги в херметически затворена чантичка.

#Червило
Проблемът на тези продукти е, че са твърде меки и лесно могат да се разтопят при наличието на висока температура. За да запазят твърдата си консистенция, е достатъчно червилата да се съхраняват на хладно, тъмно и проветриво място. Изложени на пряка слънчева светлина, те лесно ще се разтопят.

#Спирала за очи
Добре е да съхранявате спиралата за очи далеч от светлина и топлина. Поставени в близост до печката, парното или прозореца например, те бързо ще изсъхнат. Козметичната чантичка или чекмедже например са добра алтернатива.

#Лак за нокти
Съхранявайте лаковете за нокти на студено и тъмно. Най-перфектното място за това е хладилникът. Постоянната ниска температура спомага за запазването на свойствата и цвета на лака.