Розовата вода е същинска благодат за кожата и не само. Нейните качества я превръщат в ценен еликсир на младостта, но и в лек за много други проблеми извън сферата на красотата. Да си припомним козметичните приложения на розовата вода, и да надникнем в онези, които навярно ще изненадат мнозина от вас:

1. Парфюм

Може ли да говорим за розова вода, а да не започнем с неподражаемото ухание, което притежава Нейно Величество Розата. Розовото ухание е ухание на Класика. Нейният аромат е колкото нежен, фин и дискретен, толкова завладяващ и дълготраен. Освен това, освежаващият дъх на розовата вода придава загадъчност и финес.

 

2. Еликсир за кожата

Не случайно розовата вода е важна съставка и в много козметични препарати – от почистващи млека и лосиони до кремове и маски.

Розовата вода притежава противовъзпалителни свойства, което я прави изключително полезна за всякакъв вид проблемна кожа. Смесена с арганово масло пък, розовата вода се превръща в чудесен домашен лосион за почистване на грима.

 

3. За изплакване и ароматизиране на косата

Розовата вода е перфектно средство за изплакване на косата след измиване с шампоан. Оставя деликатен аромат и в същото време – придава мекота и лъскавина на косата.

4. Срещу косопад

Розовата вода притежава укрепващ и стимулиращ растежа на косъма ефект.

 

5. Ароматотерапия и хидратация за тялото

Розовото масло, наред с бадемовото и маслото от ванилия, е сред най-благодатните масла, прилагани като ароматотерапия за тялото. То оказва изключително благотворно и хидратиращо кожата въздействие (особено в комбинация с бадемовото масло). Розово масло или розова вода може да добавите към ексфолианти за тяло, както и директно във водната баня.

Вана, напоена с розово масло в края на дългия работен ден е същинска благодат за целия организъм и противоотрова срещу стреса.

5. За сладки сънища

Ароматът на розата оказва изключително благотворно действие върху нервната система и притежава доказано успокояващ ефект върху психиката. За да си приготвите еликсир за сладък сън е достатъчно да добавите 3 с. л. розово масло в 1/2 чаша вода и да я излеете в пулверизатор. Напръскайте с дъхавия прах спалнята преди сън и Оле-Затвори-Очички на секундата ще долети.

6. В сладкарството

Може би сте чували, че в старите руски рецепти, и най-вече – в сладкишите, розовата вода присъства в изоблие. Използвана като подсилване на аромата, тя дори е по-предпочитана от ванилията, кардамона, лимоновата кора и коняка. Няколко капки розова вода към домашната торта или тестото за пухкави сладки придава завладяващо ухание на сладкиша, финес и дълбочина на вкуса. 1 капка розова вода в 1 чаша брашно е любимото съотношение на руснаците.

 

7. Лек за очите

Капка розова вода върху очната ябълка успокоява дразненията и прочиства окото от всякакви външни замърсявания. Нещо повече, розовата вода прояснява и избистря погледа.

8. Срещу тъмни кръгове и торбички под очите

Напоете памучно тампонче в розова вода и нанесете върху проблемните области. Ежедневно третирайте с нежни потупващи движения и не след дълго резултатите сами ще дойдат, за да ви уверят в наистина чудотворните качества на розовата вода.