.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тайната на гейшите се нарича... цумами канзаши

Росица Николова | преди 2 години
цумами канзаши
Неувяхващият цвят на гейшата ще разцъфне в приемната на царица Йоанна

В древността японките са украсявали косите си с канзаши, като в началото те са били съвсем обикновени, а през периода Едо са станали по-изящни и сложни. Като повечето неща в Япония, и те са подчинени на идеята за сезонността и за всеки месец има определени цветя или предмети, чиито образи се използват. Изработката им е дълга и трудоемка, тъй като всяко едно листче на цветовете е отделно квадратче плат, сгънато и залепено с оризово лепило. Макар по традиция да са носени само от маико-сан, т.е. обучаващи се гейши, в днешно време техни по-опростени варианти се радват на голяма популярност сред широката публика, включително под формата на обици, брошки и други.

Тази година за първи път в България ще бъдат представени реплики на цумами канзаши – красивите цветя от плат, които носят японските гейши. На 11 октомври от 18:00 часа, в рамките на 27-ите дни на японската култура в България, в Националния етнографски музей ще разцъфне изложбата "Неувяхващият цвят на гейшата".

цумами канзаши
Снимка: ИЕФЕМ – БАН

В рамките на тази изложба (10.10-25.10) ще бъдат представени реплики на традиционните канзаши, както и модерни варианти на това древно изкуство. Ще можете да научите повече за него и за самите гейши по време на лекцията „Гейшите – мит и реалност“. Репликите и лекцията ще бъдат представени от Марта Илиева (занимава се с японска чаена церемония, калиграфия и кири-е) и Анета Димитрова (практикува различни японски изкуства).

Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Цветята канзаши ще бъдат подредени в Огледалната зала на музея, където е била приеманата на царица Йоанна Българска. 

цумами канзаши
Статии за четене или видео за гледане?