.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какъв е вашият тип коса? И как да се грижите за него

LadyZone.bg | преди 3 години
2111074008.jpg
Според трихологистите, специалисти, които се занимават с лечението и възстановяването на здравето на косата, има три основни типа коса: кавказки (европейски), афро-карибски и монголоиден (азиатски) тип коса.

#Кавказкият тип коса
Обикновено е притежание на европейките и обитателките на скандинавските страни и Северна Америка. Характерни белези за този тип коса са овалното напречно сечение, растежът между 5-7 години и разнообразието от багри, вариращо от много тъмен до светло рус цвят.

#Афро-карибски тип
Обикновено много ситно накъдрена, с предимно тъмен до черен цвят. Среща се предимно в Африка и на Карибите. Афро-карибската коса е с формата на бъбрек при напречен разрез. Лесно се поврежда. Бъдете внимателни, когато извършвате процедури, особено с химически препарати.

#Азиатски тип
Този тип коса се среща при хората от Китай, Япония и Монголия. Азиатската коса често е права и уязвима. Среща се и на леки вълни. Най-често е черна на цвят, но може да варира от много тъмни до средно кестеняви нюанси. Тя също така може да бъде дебела и много здрава. Напречното й сечение е кръгло. Цикълът й на растеж може да продължи до девет години. Ако подстрижете азиатска коса много късо, тя може да застане изправена/щръкнала навън от главата.

Всеки тип коса може да се срещне във всяка една етническа група и националност. По-долу следва полезна информация как и какви грижи да полагаме за косата си според нейния етнически вид и характеристики:

#Афро-карибските коси
- Храктерните за тях естествени ситни къдрици могат да се окажат доста трудни за поддържане. Косата от афро-карибски тип е естествено суха, по-слаба и чуплива.
- Тя е единственият вид косата, която се нуждае от специализирани грижи, тъй като е най-уязвима.
- Този тип коса се нуждае от шампоан и балсам с високо съдържание на влага, които да я предпазват от бързото изсушаване. Ето защо маслата и хидратиращите и мазни маски са особено подходящи именно за този тип коси. Те придават така търсения блясък и сияние, които в естествено състояние липсват при афро-карибските коси.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?