Пърхотът е възпаление на скалпа, което причинява лющене и сърбеж. Причината за появата му са гъбичките Malassezia globosa. Причината за появата и активизрането им е най-вече излишния себум. Пърхотът е един от най-често разпространените дерматити. Някои хора го приемат просто като козметичен дефект, други цял живот се борят с неприятните последствия. За разлика от други алергии и възпаления, той не е сезонна проява.

Домашните средства за борба с пърхота включват маски с алое,бръшлян; лосиони с чеснов сок и орехова шума; изплакване; масажи с пръсти и други. 

Три от най-ефективни маски за борба с пърхота

С алое
Един час преди да измиете косата си, втрийте в нея маска, направена от 1 ч. л. сок от алое, 1 ч. л. сок от чесън и 1 ч. л. лимонов сок. Леко масажирайте скалпа. След като престои, измийте косата с подходящ шампоан.

С люспи от лук
Половин чаша люспи от лук се добавят към 1 ч.л. вряща вода. За максимален ефект може да се сложат и дъбови кори. Те регулират мастната секреция. Сместа ври на бавен огън, докато половина течност се изпари. нанася се по целия скалп с памучен тампон. Добре е след това да се поседи около 30 минути с найлонова шапка.

С листа от коприва
Сипете 500 мл вода в тенджера и я кипнете. Към нея добавете 500 г листа от коприва. Оставете да се вари на тих огън 15 минути. След като се охлади, прецедете. Втривайте от течността в корените на косата.